Burgemeester sluit Circosia voor tweede zomer op rij

Dancing Circosia in Blankenberge moet net als vorige zomer de deuren sluiten na inbreuken op de coronawetgeving. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Dancing Circosia in Blankenberge moet net als vorige zomer de deuren sluiten na inbreuken op de coronawetgeving. “Er stonden te veel mensen zonder mondmasker te dicht opeen, er werd gedanst en besteld aan de bar. De muziek stond ook veel te luid, wat eveneens overlast veroorzaakte”, zegt burgemeester Daphné Dumery.

Net als vorige zomer hield uitbater Sven Vermoortele zijn dancing al sinds een tweetal weken open als café, mét tafeltjes en zonder toogbediening. Maar de burgemeester is formeel: de nachtzaak vormt een gevaar voor de volksgezondheid, zegt ze. “Vorige zomer waren er ook al heel wat problemen, en toch gaf ik de uitbater nog een kans. Als agenten in burger dan echter moeten vaststellen dat de coronamaatregelen er wéér met de voeten getreden worden, kan ik niet anders dan de zaak opnieuw sluiten. Ik doe dit voor alle duidelijkheid ook niet met plezier.”

Mijn zaak sluiten lost weinig op, daarmee verleg je het probleem – Uitbater Sven Vermoortele

In een post op Facebook reageert uitbater Sven Vermoortele zwaar ontgoocheld. Een badstad zonder nachtleven is een stad die ten dode is opgeschreven. Tot mijn laatste snik zal ik proberen om de jeugd van Blankenberge toch nog iets van ontspanning te gunnen. Waarmee hij ook aangeeft dat hij zich geviseerd voelt. “Wij zijn niet toevallig de laatst overblijvende nachtzaak in Blankenberge, hé. Wat ze met de andere achttien nachtzaken gedaan hebben, proberen ze mij nu ook te lappen onder het mom van corona. Dat ik mij geviseerd voel, is een understatement: altijd weten ze mij te vinden”, verweert hij zich.

Vermoortele wil voorts benadrukken dat hij zelf alles in het werk stelde om de regels te laten naleven. “Ik had de regeltjes duidelijk geafficheerd langs de buitenkant van mijn zaak, en had ook stewards ingezet om ze te laten naleven. Maar afgelopen weekend zaten we met een gemengd publiek dat moeilijk in te tomen viel. Dat is ook de reden waarom er op een gegeven moment te veel mensen aanwezig waren: ze forceerden de nooduitgang en zijn langs daar naar binnen gekomen. De politie weet dat. Het staat in het proces-verbaal”, aldus Vermoortele.

De uitbater schreef op Facebook ook nog dat in Brugge en Knokke gelijkaardige zaken wél open zijn. “Ik ken tientallen cafés die zaterdagavond overvol zaten. Ook in Blankenberge. Ik heb zelfs een filmpje gemaakt maandagnacht op het strand: om halfdrie stond daar een groep van minstens vijftig man te feesten. Mijn zaak sluiten, zal dus weinig oplossen: daarmee verleg je gewoon het probleem.” (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier