Bredens café De Zeemeeuw viert 25ste verjaardag op een originele manier: “Wij vaccineren je met AstraZeemeeuwCa”

Robby Verlee en Vanessa Debruyne, uitbaters van De Zeemeeuw.© MM
Robby Verlee en Vanessa Debruyne, uitbaters van De Zeemeeuw.© MM
Redactie KW

Het zijn barre tijden voor de horeca en al helemaal voor Robby Verlee en Vanessa Debruyne, uitbaters van café De Zeemeeuw dat in 2021 zijn 25ste verjaardag viert. “We hadden een groot feest gepland, maar dat kan niet doorgaan. We hebben onze klanten dan maar gevraagd massaal verjaardagkaartjes in te sturen. Wie dat doet, krijgt in ruil een dosis AstraZeemeeuwCa”, lachen de uitbaters.

Als Bredene nog een volkscafé telt, dan is het wel café De Zeemeeuw op de hoek van de Driftweg en de Parklaan. Nergens een plek in Bredene waar de gezelligheid per vierkante meter groter is. De Zeemeeuw is bij zowel Bredenaar als toerist een vaste halte op zoek naar een frisse pint en bijhorende babbel.

Het kleine café bestaat volgens Robby al best lang. “In oude douaneformulieren vond ik laatst dat hier al een drankslijterij was in 1937. Er zijn dus al wel enkele uitbaters gepasseerd.”

“Maar wij hebben hier toch maar de langste staat van dienst”, merkt Vanessa trots op. “En een trouw cliënteel. Bredenaars maar ook heel wat campeurs kennen de weg naar ons café. En ook de tweedeverblijvers, de laatste jaren steeds sterker in aantal, zakken naar hier af.”

Enkele verenigingen maakten van De Zeemeeuw dan weer hun vaste waadplaats. “De wielertoeristen van WD Breduinia zijn hier thuis en we hebben met FC De Zeemeeuw, de opvolger van het ter ziele gegane FC Tijl, zelfs een eigen voetbalploeg in Perkez. Ook SOS Reptiel organiseert hier wel vaker bijeenkomsten. Kortom, er is hier altijd wel leven in de brouwerij…”

Tot in Italië

Vanessa en Robby hadden zo graag een groot feest voor hun 25ste verjaardag georganiseerd. “Ik wou het gemeentebestuur vragen of we de straat mochten afzetten, zoals we dat altijd doen op 1 mei. Maar wanneer zal dat nog lukken?”, vraagt Robby zich af.

Ze riepen daarom hun klanten via Facebook op om een verjaardagkaartje in te sturen. De ramen van het café hangen er inmiddels vol mee. “Het was een manier om toch nog samen met de klanten onze verjaardag te vieren”, legt Vanessa uit. “Wie een kaartje stuurt, krijgt een cadeautje: twee flesjes van ons eigen AstraZeemeeuwCa-vaccin, inclusief spuitje. Het zijn in werkelijkheid twee kleine flacons fruitige jenever, maar we vonden dat vaccinidee wel toepasselijk.”

Vanessa en Robby zitten momenteel al aan meer dan 200 kaartjes. “En dus evenveel geschenken, die ik zonder uitzondering coronaproof ga afleveren bij de klanten. Ik ben er al mee tot in Kampenhout, Turnhout en Oostakker gereden. Er is zelfs een kaartje uit Italië toegekomen. Maar dat geschenkje hebben we toch maar opgestuurd”, lacht Robby.

Dit ‘vaccin’ krijgen de klanten.© gf
Dit ‘vaccin’ krijgen de klanten.© gf

Kunstwerkjes

De foto’s van Robby’s lange mars langs de vele klanten kun je terugvinden op de Facebookpagina van De Zeemeeuw. “Klanten sturen originele foto’s in van hun pakketje. Die posten we ook.”

“Sommige klanten hebben ook echte kunstwerkjes gemaakt van hun verjaardagkaartje. Marc ‘Soepe’ Rousselle maakte zowaar een schilderijtje, net als kunstenares Susanne Ball, die hier om de hoek woont. Het is hartverwarmend om te zien hoeveel leuke reacties we hebben gekregen.”

Rest enkel nog de vraag wanneer Robby en Vanessa het café weer hopen te openen.

“Ik denk niet dat op de vooropgestelde datum (1 mei, red.) alles in een keer van start zal gaan. We zullen met de horeca waarschijnlijk de laatste in de rij staan. We hopen op 1 juni. Maar laat ons afwachten…” (Marc Mahieu)

Alle verjaardagskaarten krijgen een plekje aan het raam.© gf
Alle verjaardagskaarten krijgen een plekje aan het raam.© gf

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.