Bredens bedrijf BJ Create maakt unieke toonbank voor wijnzaak

V.l.n.r: architecten Cliff Reid en Rambout Senepart, zaakvoerder van Buen Gusto Rik Heyvaert, John en Els Bulteel van het bedrijf BJ Create.© DVL
V.l.n.r: architecten Cliff Reid en Rambout Senepart, zaakvoerder van Buen Gusto Rik Heyvaert, John en Els Bulteel van het bedrijf BJ Create.© DVL
Redactie KW

Vier ton blauw staal en beton, een uniek concept van vorm en uitzicht, plaats voor 888 flessen wijn en een avontuur om het van zee in Opwijk te krijgen: het metaalbedrijf BJ Create uit Bredene bouwde een van de ongetwijfeld meest indrukwekkende toonbanken van Vlaanderen. “Dit was een van onze grootste technische uitdagingen”, zeggen John Bulteel en Els Legein.

“We hebben er nachten van wakker gelegen”. Het was voor het echtpaar John Bulteel en Els Legein, zaakvoerders van het metaalbedrijf BJ Create op het bedrijventerrein Spuikom, toch even slikken toen er enkele maanden geleden een heel bijzondere opdracht binnenliep. “We werden gecontacteerd door het architectenbureau van Cliff Reiden Rambout Sinepaert uit Lebbeke met de vraag of we onder meer konden zorgen voor de stalen constructie van een toonbank”, vertelt John Bulteel.

“Maar hoegenaamd niet je doorsnee toonbank, integendeel. Het gevaarte moest de vorm van een acht hebben en plaats bieden aan niet minder dan, jawel, 888 wijnflessen. Het concept was een idee van de architecten en de zaakvoerders van de gloednieuwe wijnhandel Buen Gusto in Opwijk, Guy en Rik Heyvaert. Els heeft zich dan aan het tekenen en uitkienen gezet, want dit was zonder meer een van onze grootste technische uitdagingen ooit. De communicatie met de architecten en de zaakvoerders van Buen Gusto verliep probleemloos en dat bleek heel belangrijk om een dergelijk project in goede banen te leiden.”

Stress

Het bedrijf werkte weken aan de toonbank om alle details te doen kloppen. “En dat was niet bepaald vanzelfsprekend. Het gevaarte weegt namelijk zo’n vier ton, we gebruikten speciaal blauw staal en om er het ganse gamma wijnflessen zowel op als in te kunnen etaleren, kwam er veel denkwerk aan te pas. Hoe maak je zoiets sterk en stabiel genoeg? Hoe kan je de flessen er op een veilige manier in kwijt?

“Dit is een monumentaal kunstwerk dat zelfs zou passen in Beaufort”

Het werd complex puzzelwerk met veel oog voor detail. Alles werd keer op keer gecheckt en getest. Het plaatje moest perfect passen. We beleefden stressvolle tijden, maar uiteindelijk waren we opgetogen met het resultaat. Dit is zoveel meer dan een toonbank. Dit is een waar, monumentaal kunstwerk dat naar mijn bescheiden mening zelfs zou passen in Beaufort”, zegt John glimlachend.

Vervoer

Eenmaal het gevaarte af was, moest het natuurlijk nog in Opwijk geraken. “Dat was inderdaad bangelijk”, bekent Els. “We moesten hiervoor uiteraard beroep doen op uitzonderlijk vervoer, maar ook dat liep letterlijk en figuurlijk op wieltjes. Eenmaal ter plaatse was het toch nog eventjes stressen. We hadden welgeteld een enkele kans om de toonbank op zijn juiste plaats te zetten. Ook dat was millimeterwerk. Maar eind goed al goed. Zo’n kans krijg je niet iedere dag. Ik denk dat we hier terecht fier op mogen zijn.”

(DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier