Brasserie De Gilde pakt nu ook uit met After Work-party’s: “Vakantie nemen zal voor na de zomer zijn”

Annick Desmet op het fleurig terras van Brasserie De Gilde. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Annick Desmet op het fleurig terras van Brasserie De Gilde. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Annick Desmet, die een week voor het land voor het eerst in lockdown ging startte met Brasserie De Gilde, is tevreden over de heropening van de horeca. “De mensen vonden vlot hun weg terug naar hier en ons overdekt terras was de ideale oplossing bij de regenachtige meidagen.”

De opening van Brasserie De Gilde, waar vroeger het voormalige CD&V-lokaal was, stond gepland op 5 maart 2020. Een week later ging België in lockdown. Wat denkt een mens dan? “Ik was ook voor het eerst zelfstandig”, opent Annick Desmet. “Daarvoor had ik al heel wat ervaring in de horeca, maar ik had altijd voor een baas gewerkt. Maar in die eerste lockdown zijn we meteen met takeaway begonnen en ik moet zeggen dat dat best wel vlot verliep. Zelf hadden we hier ons werk en er kwam ook iets binnen. En van die periode, ook in de tweede lockdown, heb ik gebruik gemaakt om wat meer tijd met de kinderen te spenderen. Getwijfeld aan het voortbestaan van de zaak heb ik niet. Dat bleek ook bij de herstart vorig jaar, de mensen konden ons concept smaken.”

15 uur aan een stuk in de weer zijn, dat voel je uiteraard wel

Waaruit bestaat dat concept dan?

“De Gilde is voor veel mensen een stuk nostalgie, iedere Izegemnaar kent het pand al van vroeger. Het is mooi gerenoveerd. Lekker en eerlijk eten, het kader, de bediening… alles hangt wat samen. We doen dat met een heel team. Ik heb twee fulltime mensen in dienst en één iemand halftijds. Verder wordt dit aangevuld met flexijobs en jobstudenten die elkaar afwisselen. Op drukke periodes zijn we met negen mensen tegelijk aan de slag.”

Je investeerde ook verder in de zaak.

“Ons overdekt terras was er al, maar dit is nu ook voorzien van leuke beplanting tussen de sfeerlichtjes. Het overdekt terras kan ook volledig dicht gemaakt worden, zodat het met de nodige verwarmingselementen zelfs in de winter aangenaam vertoeven is. En ondertussen exposeert fotografe Maïté Drubbels haar werken, die je ook kan kopen, op het overdekt terras.”

Was het een stormloop bij de heropening van het terras?

“Het eerste weekend zat het weer vrij goed mee en dat was meteen ook een goede start. Daarna werd het wisselvalliger en daar bleek ons overdekt terras natuurlijk een meerwaarde. Daar kunnen 44 mensen tafelen, dit was altijd volgeboekt. In totaal kunnen 102 personen buiten zitten, dit met de nodige afstandsregels. Bij goed weer is het hier alle hens aan dek. Op dinsdag en woensdag zijn we gesloten, maar op andere dagen gaan we open om 11.30 uur, dit tot momenteel nog 22 uur ’s avonds. Vanaf 9 juni wordt dit 23.30 uur op het terras. In de namiddag is er tearoom, maar onze keuken is doorlopend open. Een middagmaal om 15 uur is dus perfect mogelijk.”

Meteen weer lange werkdagen. Raakte je snel weer in je ritme?

“Dat viel mee, maar 15 uur aan een stuk in de weer zijn, dat voel je uiteraard wel. Het is vooral een verademing om terug het ritme te kunnen opnemen. We krijgen veel goede reacties, daar krijg je veel voldoening van en doe je het uiteindelijk voor.”

Voerde je nog andere wijzigingen door?

“De kaart is wel wat aangepast. Er zijn voor- en hoofdgerechten en ook enkele desserts bij gekomen en ook de wijnkaart is uitgebreid.”

En je introduceerde ook de After Work-party’s.

“Dat was een ideetje dat de eerste keer meteen goed aansloeg. Het idee erachter is dat mensen nu niet naar een festival kunnen en we hen toch wat dat gevoel kunnen geven. Eén keer per maand, telkens op sluitingsdag woensdag, steken we er vanaf 17 uur meteen de sfeer in. Er komen wat mensen met collega’s, maar ook gewoon groepjes vrienden of gezinnen. Iedereen moet uiteraard wel aan zijn tafel zitten en dansen is nog verboden, maar je voelde dat de mensen er echt wel van genoten. Eden Music Events uit Zulte vaardigt telkens twee dj’s af. De muziek die ze brengen is wat Ibizastyle. De reservaties lopen vlot, de eerste 44 mensen die zich aanmelden hebben plaats op het overdekt terras. Maar we aanvaarden ook meer reservaties voor buiten. Bij slecht weer kunnen die mensen dan uiteraard afbellen. En ondertussen serveren we ook wat onze kaart biedt. De volgende After Work-party is op woensdag 9 juni – net nu de horeca ook binnen mag heropenen – en ook hier lopen de inschrijvingen al vlot. En dit keer mogen we al tot 23.30 uur open blijven op het terras.”

Leuk initiatief. Borrelen er nog zo’n ideeën op?

“Vast staat het nog niet honderd procent, maar op 21 juli – en dat is ook een woensdag – zou ik hier eventueel het Fête des Belges willen organiseren. Alles in de Belgische kleuren pinten en dan bijvoorbeeld enkel mosselen serveren.”

Maar opnieuw geen Batjes dit jaar!

“Die heb ik hier in De Gilde nog niet mogen meemaken. Dit jaar zijn er wel koopjesdagen en hopelijk voor de handelaars brengt dat toch wat extra volk op de been.”

Het wordt hopelijk een drukke zomer voor jullie. Knijp je er ook even tussenuit?

“Nee, dat zal voor na de zomermaanden zijn. Wij blijven twee maanden open, maar daarna kijk ik wel eens om een reisje te boeken met mijn kinderen. Ondertussen komt Mauro hier ook al wat helpen, zo kan hij al zijn eigen centjes wat verdienen. En ook Emilia komt af en toe wel eens mee naar hier.”

Annick Desmet

Privé

Annick Desmet (39) is de alleenstaande mama van Mauro (16) en Emilia (13). Met haar gezinnetje woont ze in Izegem.

Opleiding op loopbaan

Annick volgde het middelbaar in het Instituut de Pélichy, waarna ze meteen ging werken. Van haar 15de was ze al in de horeca actief en verloor zo haar hart aan de sector. Op 5 maart 2020 startte ze voor het eerst zelfstandig in De Gilde in de Kruisstraat.

Vrije tijd

Annick doet zelf graag eens een terrasje en spendeert haar vrije tijd het liefst met haar kinderen. Ze gaat haar voetballende zoon Mauro ook aanmoedigen aan de zijlijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.