Bouwerij Strubbe in Ichtegem draait maar op een vierde van haar capaciteit

Marc en Stefan Strubbe tussen de vaten in hun brouwerij: “Het is niet rendabel om heel het productieproces op te starten voor een of meer dagen.” (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Marc en Stefan Strubbe tussen de vaten in hun brouwerij: “Het is niet rendabel om heel het productieproces op te starten voor een of meer dagen.” (foto Coghe)©GINO COGHE Foto Coghe
Redactie KW

Dat corona stevig inhakt op de (economische) activiteiten in Ichtegem is uiteraard een open deur intrappen. Ook de brouwerij van de bekende familie Strubbe, de enige brouwerij die Ichtegem nog rijk is, deelt in de klappen. De brouwerij moet noodgedwongen haar capaciteit tot een vierde terugschroeven en ziet daar de komende weken weinig verandering in komen.

“Het is niet rendabel om heel het productieproces op te starten voor een of meer dagen”, legt Stefan Strubbe (51) uit. “Alles moet verwarmd worden, ontsmet, noem maar op. We liggen niet volledig stil tijdens deze tweede lockdown periode. We produceren telkens een volledige week om daarna telkens drie weken stil te liggen. Onze medewerkers kunnen we gelukkig gedurende die drie weken iedere keer technische werkloosheid aanbieden.”

“Vorig jaar, tijdens de eerste lockdown, lagen we wel drie maanden stil en teerden we op onze stocks. In afwachting van een normalisering van de toestand staat bij ons alles nu gewoon on hold. Geplande investeringen stellen we nu nog uit.”

“Ik vrees dat de aangekondigde heropening van de terrassen op 8 mei te optimistisch is, ik denk dat begin juni een veel realistischer streefdatum is. Het is ook daarom dat we onze productiecapaciteit voorlopig nog niet gaan opdrijven. Op dit moment beperken we ons trouwens tot het bottelen op flessen. Vaten vullen we nog niet.”

Volle vaten terugnemen

“Trouwens de dag dat de horeca terug gaat openen zullen we alle geleverde vaten moeten terugnemen, vol of niet. Volle vaten terugnemen, is iets wat in normale tijden zelden of niet gebeurt. Nu zullen we die terugkerende volle vaten moeten controleren op hun kwaliteit, toch ook een serieus werkje!”

“We stellen vast dat onze omzet met 50% gedaald is, maar er zijn toch lichtpuntjes. Zo heeft onze nieuwe pils, die we ‘Gewoon ‘n lekkere pint’ gedoopt hebben, dankzij de medewerking van lokale handelaars meer succes dan verhoopt. We proberen trouwens altijd lokale handelaars in ons verhaal te betrekken. Als we een groep bezoekers hebben, dan trekken we nadien wel naar een plaatselijk café, waar we ze iets aanbieden.”

“Hopelijk beleven we opnieuw een mooie zomer, want het is dat wat ons jaar, net zoals in 2020, nog enigszins kan goedmaken.”

“Ondertussen werken we aan een nieuw, klassiek Belgisch kriekenbier. Als alles goed is, zouden we dit volgend jaar op de markt kunnen brengen. Maar nu eerst duimen voor een verbetering van de coronacijfers en een goede zomer!”

(RI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier