Bourgondisch Kruis in Wakken na twee jaar leegstand weer restaurant

Elly Lapiere en dochter Yagmur in de zaal van het Bourgondisch Kruis in Wakken.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Elly Lapiere en dochter Yagmur in de zaal van het Bourgondisch Kruis in Wakken.©TOM VAN HOUTTE foto TVW
Redactie KW

Op het gemak een hapje gaan eten in het Bourgondisch Kruis op de Wapenplaats in Wakken: het kan sinds kort weer. Nadat de zaak twee jaar leeg stond, nodigen Elly Lapiere (38) en haar partner je nu uit voor lekkere en betaalbare gerechten waaronder Turkse stoofpotjes.

Nadat Peter Deckmyn en Leen Allaert in 2017 het Bourgondisch Kruis na 23 jaar verlieten om in Sint-Baafs-Vijve Maison Madeleine te openen, braken magere jaren aan voor de bekende horecazaak. De voorbije twee jaar bleef het slot op de deur, nadat de laatste uitbaatster voorjaar 2019 na amper een drietal maanden haar koffiehuis voor bekeken hield. “Wij wilden vorig najaar al ons eethuis openen, maar dat was buiten het weer opflakkerende coronavirus gerekend”, zegt de van Moorslede afkomstige Elly Lapiere. Zij en haar partner, die liever in de potten roert dan in de krant figureert, wonen boven het restaurant.

Tafelen voor 30 euro

Lapiere is een cafédochter. Toen ze 15 was, opende haar vader in Roeselare café De Lijster. “Ik was in het verleden ook zelf caféuitbaatster en werkte in hotels en restaurants in Spanje en Frankrijk. Die draad neem ik in het Bourgondisch Kruis weer op.”

Op de menukaart staan klassiekers als vispannetje, chateaubriand en vol-au-vent, een boerenplank, een aantal pastavariëteiten en ook Turkse kruikjes. “Die stoofpotjes zijn een creatie van mijn partner, die van Turkse afkomst is. In de toekomst gaan we ook Turkse suggesties aanbieden. En daarbij hoort geen pita, zoals velen misschien al denken”, zegt Lapiere glimlachend. En ze wil het allemaal betaalbaar houden. “Voor een slordige 30 euro kan je hier een aperitief, hoofdgerecht en een koffie scoren.”

Genieten onder sterrenhemel

Aan de voorzijde van de zaak mochten van de gemeente twee parkeerplaatsen worden ingepalmd, zodat het Bourgondisch Kruis over een terras voor 24 personen beschikt. “Tegen de winter wil ik van het ingesloten terras achteraan een plaats maken waar genieten onder een sterrenhemel centraal staat en waarbij je à la minute gerechten geserveerd krijgt die ter plekke op een vuurschaal worden bereid”, aldus nog Elly, die in de zaal kan rekenen op de diensten van haar 16-jarige dochter Yagmur.

Vier eethuizen op zakdoek

Zo telt het centrum van Wakken weer vier eethuizen op een zakdoek, maar dat hoeft volgens de nieuwe zaakvoerster van het Bourgondisch Kruis geen probleem te zijn. “We hanteren allemaal een verschillend concept, zodat we niet in dezelfde vijver vissen.”

Het Bourgondisch Kruis is met uitzondering van maandag elke dag open van 11 tot 14 uur en ’s avonds vanaf 17.30 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.