Boudewijn Windels draait bekers voor Den Biechtstoel

Nathalie Vanderbeke, Boudewijn Windels en Ann Vandenberghe met de Zondaar-bekers. © (Foto Luc)
Redactie KW

Dagelijks verschijnt er in Vlaanderen een of ander nieuw bier op de markt met steeds verrassende smaken. Praatcafé Den Biechtstoel lanceerde enkele maanden geleden z’n Zondaar, die in een mum van tijd was uitverkocht. De nieuwe lading is er en die wordt nu geserveerd in kunstig vervaardigde bekers van Meulebekenaar Boudewijn Windels.

Ann Vandenberghe (53) en Nathalie Vanderbeke (41) zijn bezige bijen. Hun praatcafé Den Biechtstoel in de Veldstraat in Meulebeke is een ware oase van gezelligheid en de betere muziek. “Vorig jaar hadden we alles al voorbereid om ons eerste lustrum van ons café te vieren”, aldus Ann. “Het coronavirus stak echter stokken in de wielen. De maanden inactiviteit waren voor ons de gelegenheid om het interieur van Den Biechtstoel te verfraaien en om onze ideeën de vrije loop te laten. Op die manier beslisten we om een eigen bier op de markt te brengen.”

“Het werd een periode van experimenteren en de beste grondstoffen te vinden”, pikt Nathalie in. “De kruiden die we wilden gebruiken, moesten een typische en zeer goede smaak op eenieders palet nalaten. Het resultaat mag gesmaakt worden. Onze Zondaar is een toegankelijke tripel van 8 graden, gebrouwen in Brakel bij brouwerij De Graal. We wilden ons bier serveren in passende glazen, maar toen kwam een goede klant, Boudewijn Windels met een voorstel.”

Ons zesjarig bestaan vieren we met maandelijkse optredens

Boudewijn Windels (64) is een artistieke laatbloeier. Op 48-jarige leeftijd raakte hij in de ban van de magie van klei. Hij volgde negen jaar kleibewerking aan de Tieltse kunstacademie. Boudewijn was in de ban van het vervaardigen van koppen. “Het vervormen van de koppen was een ware passie voor me”, aldus Boudewijn. “Ondertussen verfijnde ik mijn techniek, waagde ik me ook aan het vervaardigen van architectonische onderwerpen. Zo ontwierp ik een biechtstoel in klei die nu prijkt op de toog van Den Biechtstoel. Toen kwam de vraag of ik het zag zitten om bekers in klei te creëren waarin de Zondaar zou geschonken worden. Het werd een enorme uitdaging, maar ik ben trots op het resultaat.”

Nodige ambiance

“We zijn enorm tevreden met de bekers”, bevestigt Ann. “De klanten vinden het een echte meerwaarde om een lekker bier te nuttigen uit een speciaal glas of beker. Nu kunnen we echt feestvieren en het zesjarig bestaan van ons praatcafé gestalte geven. Dit doen we aan de hand van maandelijkse optredens: op vrijdag 27 augustus verwelkomen we Woesten en The Gate, op 24 september is Beuk aan zet, 29 oktober is gereserveerd voor de Landlords en op 26 november zorgt Gravel Unit voor de nodige ambiance. Alle optredens zijn gratis.” (LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier