Benny Poppe steunt Horeca Vlaanderen met eigen cd: “Ik wil een butler zijn voor mensen in nood”

Benny Poppe, chef-kok van hotel-restaurant Duc de Bourgogne in Brugge: “Eigenlijk wil ik gewoon dat mijn inzet iets opbrengt en dat de mensen op de hoogte zijn van mijn initiatief.”© MP
Benny Poppe, chef-kok van hotel-restaurant Duc de Bourgogne in Brugge: “Eigenlijk wil ik gewoon dat mijn inzet iets opbrengt en dat de mensen op de hoogte zijn van mijn initiatief.”© MP
Redactie KW

De horeca zit nog steeds in de hoek waar de klappen vallen, maar als het aan Benny Poppe (62) ligt, komt daar verandering in. De Bredenaar maakte met ‘50 jaar onderweg’ een cd over zijn carrière in de horeca. De opbrengst gaat integraal naar Horeca Vlaanderen.

De cd maakt deel uit van een drievoudige actie waarbij Benny Poppe ook nog koffie en spelden van de aronskelkbloem verkoopt. De koffie ‘Auguste’ is vernoemd naar Auguste Escoffier, een grote chef die mensen in nood hielp. Met de aronskelkspeld wil ik de meer dan 20.000 coronadoden in België herdenken, net zoals de poppies en WO I.”

Een lach en een traan

Na de koffie en de aronskelkspeld komt Benny Poppe nu dus ook met een cd. “Die is sinds een week klaar en bevat een combinatie van zang en anekdotes. Ik heb er zo’n 2.000 euro in geïnvesteerd en eigenlijk is het een cd met een lach en een traan”, verduidelijkt Benny Poppe, chef-kok van hotel-restaurant Duc de Bourgogne in Brugge.

“De mooie momenten uit mijn carrière in Parijs en Saint-Tropez staan erop, maar daarnaast wil ik ook iedereen herdenken die aan corona bezweken is en bedank ik alle familie, vrienden en collega’s die mij tijdens mijn loopbaan hebben gesteund. Zelf wil ik niks van de opbrengst, die gaat volledig naar Horeca Vlaanderen om de restaurants en drankgelegenheden te steunen. Ondertussen heb ik al een cd gestuurd naar Matthias De Caluwe, ceo van Horeca Vlaanderen, en hij vond het een prachtig idee.”

Van Bredene tot Tokio

Benny Poppe heeft er een lange topcarrière opzitten in de horeca, maar wil nu zijn collega’s helpen.

“Ik kom uit een vissersfamilie, maar werk al sinds mijn twaalfde in de horeca. Door de jaren heen heb ik verschillende opleidingen gevolgd, van kok tot patissier en kelner. Nu werk ik al zo’n 50 jaar in de horeca en gedurende die periode heb ik in verschillende topzaken gewerkt. Ik begon destijds bij Staf Versluys in Bredene en belandde daarna in topzaken zoals die van Gaston Lenôtre in Parijs, maar ook toprestaurants in Saint-Tropez, Lyon en zelfs Tokio. Daarnaast ben ik zelfs met grote onderscheiding afgestudeerd aan de prestigieuze Ivon Spencer Butler School. Maar goed, nu wil ik geen butler zijn voor de rijken, maar voor de mensen in nood.”

Financiële steun voor de horeca is volgens Poppe hard nodig. “Horeca-eigenaars vertellen mij al even dat ze het niet meer zien zitten. Voorlopig lijkt het erop dat alles nog een aantal maanden zal dicht blijven en velen zullen die extra maanden sluiting niet overleven. Hopelijk kan ik hen met mijn actie een beetje helpen.”

Receptie kan niet

“Door de huidige coronamaatregelen kan ik geen promotie-evenementen organiseren zoals een receptie, maar ik blijf niet bij de pakken zitten. Ik blijf manieren zoeken om de mensen te bereiken. Eigenlijk wil ik gewoon dat mijn inzet iets opbrengt en dat de mensen op de hoogte zijn van mijn initiatief. Eenmaal corona voorbij is, zou ik graag eens een gastronomische show geven.” (MP)

Wie ‘50 jaar onderweg’ wil kopen, kan terecht bij Benny Poppe, 0474 25 10 38. De cd is ook verkrijgbaar in muziekwinkel Rombaux en streekwinkel Ter Steeghere in Brugge. Prijs: 15 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.