Bekend café ’t Rustoord heeft nieuwe eigenaar

De gevel van 't Rustoord is een stuk geschiedenis.© Stefaan Beel
De gevel van 't Rustoord is een stuk geschiedenis.© Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Café ‘t Rustoord in Roeselare heeft een nieuwe eigenaar. Dit ouderwetse stamcafé op de hoek van de Lindenstraat en Iepersestraat stond te koop sinds Nicole Noppe anderhalf jaar geleden uitgezwaaid werd door haar vaste klanten.

Het hoekpand, een ontwerp van de Roeselaarse architect Van Moerkerke, dateert uit 1939 en werd oorspronkelijk gebouwd als gelagzaal en winkel. Het kreeg de benaming Spijshuis ’t Rustoord mee. In 2009 werd het pand vastgesteld als bouwkundig erfgoed.

Iconische foto

“Er kwamen klanten over de vloer van allerlei pluimage”, vertelt een omwonende. “Vooral op zondagvoormiddag zat het bomvol met klanten die hun wekelijkse kaartje kwamen leggen. Tapkranen waren er niet. Als we grote dorst hadden, dronken we het bier gewoon uit het flesje.”

De iconische foto, waarbij café ’t Rustoord als decor fungeerde voor een Poolse tank die in september 1944 Roeselare bevrijdde van de Duitse bezetter, spreekt bij velen tot de verbeelding. Twee jaar geleden werd die bevrijding na driekwart eeuw met dezelfde foto als invalshoek herdacht.

Nieuwmarkters

“Nicole Noppe baatte het authentieke etablissement, waar een kaarters- en biljartclub hun thuisbasis hadden, 29 jaar uit en daarvoor stond cafébazin Jeanne Deveeuw een paar decennia achter de toog”, zegt dokter Erik Lamsens. “Mijn vader vertelde ooit dat er aan de overkant Nieuwmarkters woonden. Zij mochten op vrijdag geen vlees eten. Dus gingen ze gewoon in ’t Rustoord binnen voor een sappige worst. Ze waren dan zogezegd aan het werk. Vooral de gevel is een mooi stukje geschiedenis. De binnenkant is compleet verloederd en de originele beglazing moet behouden blijven. Het pand restaureren wordt dus een huzarenstukje.”

De nieuwe eigenaar laat nog niet in zijn kaarten kijken. (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.