Bart Blomme neemt lezer mee naar liefst 210 cafés uit de jaren zestig in Izegem

Bart Blomme voor Klein Menen op het kruispunt van de Slabbaardstraat Noord en de Meensestraat. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

Heemkring Ten Mandere tapt met de jongste publicatie uit een ietwat apart vaatje. In het tweede nummer van deze jaargang neemt Bart Blomme je mee op tocht langs de 210 cafés die de stad in 1966 rijk was. “Van elk café presenteren we ook de bewoners, de verenigingen die er actief waren én een anekdote”, zegt hij.

In 1888 werd er op de wijk Bosmolens gescharminkeld – wat getrommel op de pannen betekent – omdat er in de buurt overspel gebeurde door een koppel. Dit was natuurlijk verboden en er werden enkele Bosmolenaars opgepakt. Ze moesten voor het vredegerecht verschijnen en die Bosmolenaars maakten er met de koets een uitstapje van. Er waren 28 supporters mee. Toen het gezelschap aan café Klein Meenen kwam, werd besloten om daar eerst nog een paar pinten te drinken en plezier te maken. In de namiddag sprak het vredegerecht de verdachten vrij. Het gezelschap keerde feestend terug en stopte opnieuw bij café Klein Meenen. Daar werd alles opgedronken en de cafégangers beloofden elkaar om elk jaar deze heugelijke uitstap opnieuw te vieren… Dit was de start van Bosmolensommegang…

Deze en veel meer anekdotes presenteert Bart Blomme (62), ondervoorzitter van Ten Mandere, in het zogenaamde cafénummer van de periodiek van de Izegemse heemkring. Het nummer 180 kreeg de titel ‘Op café in Izegem in 1966’ mee. “En dat jaartal is niet toevallig gekozen”, valt Bart Blomme meteen met de (café)deur in huis. “Izegem was toen nog maar pas gefusioneerd met Emelgem en het stadsbestuur gaf een boek uit met alle adressen van de nieuwe Izegemse bevolking. Geen kiezerslijst, maar een lijst per straat. Aan de hand van die bewonerslijst werd nagegaan hoeveel Izegemse cafés er toen waren. Dit resulteerde in een lijst van 210 herbergen.”

Kroegentocht

Stuk voor stuk worden die cafés besproken. In de brochure wordt een ware kroegentocht ondernomen in de stad, langs diverse assen. “Zo starten we bijvoorbeeld met de as Roeselaarsestraat-Gentsestraat-Gentseheerweg. Dit alleen al is goed voor 43 cafés… Een groot verschil met nu, net voor de coronacrisis waren er nog om en bij de 60 en ik durf niet na te gaan hoeveel er op heden nog overblijven.”

“Niet alleen corona nekt de cafés, ook het wegvallen van verenigingen”

Maar corona is uiteraard niet de enige boosdoener. De cafés verdwijnen al een tijdlang stelselmatig. “Voor veel mensen was in die tijd op café gaan een hoofdontspanning. Ook op zondagavond. De tv is door de jaren heen een stevige concurrent geworden. Maar ook het verenigingsleven dat danig verminderd is speelt uiteraard een rol. Aan elk café waren immers tal van verenigingen verbonden.” Die worden ook allemaal opgesomd in de brochure, naast wie de bewoner was en gekruid met nog een anekdote of een gebeurtenis. “Uit verschillende fotocollecties werden er ook ruim 180 foto’s geselecteerd. Heel wat Izegemse inwoners staan afgebeeld, want er zijn heel wat foto’s genomen bij de voorgevel van cafés ter gelegenheid van een of andere kampioenviering.”

Verenigingen poseerden destijds trots voor hun clublokaal. (repro Frank)
Verenigingen poseerden destijds trots voor hun clublokaal. (repro Frank) © Frank Meurisse

Database

Bart Blomme verrichte ruim 20 jaar opzoekingswerk rond de Izegemse cafés. “Telkens ik bij opzoekingen in archieven iets aantrof over een Izegems café, bewaarde ik dit apart”, verklaart hij. “Aan de eigenlijke publicatie was ik zowat vier jaar bezig.” De 210 cafés die in de brochure staan vormen klein bier tegenover de liefst 1.100 cafés van de afgelopen 500 jaar die in de database van Ten Mandere steken. “En we vinden er nog geregeld bij. Zo achterhaalden we recent dat er ooit De Locke was in de Marktstraat en de Grave van Middelburg in de Gentsestraat maar we hebben nog niet gevonden waar precies…”

Leden van Ten Mandere ontvangen de publicatie automatisch, lid worden kost 17 euro. Het cafénummer is ook los te koop in Standaard Boekhandel en kost daar 9 euro. Info: www.tenmandere.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier