Bakkerij Rudi & Martine viert 30-jarig bestaan: “We doen het nog met evenveel passie en plezier”

In oktober 1991 namen Rudi Vanoverberghe en Martine Van Oost de bakkerij van Roger Beernaert en Maria Clarysse in de Bovekerkestraat over. Vandaag, dertig jaar later, staat het bakkerskoppel met nog evenveel liefde en plezier in hun bakkerij. “Onze band met de klanten is het mooiste wat er is.”

Rudi (58) is afkomstig van Woumen en Martine (54) van Koekelare. Ze hebben twee dochters: Sarah is boekhoudster en woont met haar vriend Emanuel in Veldegem. Hannah is bio-ingenieur en woont met haar vriend Emiel in Gent. Ruim 32 jaar geleden gingen Rudi, die al van zijn veertiende de bakkersstiel uitoefent, en Martine, die in het toenmalige Sint-Rembertziekenhuis werkte, op zoek naar hun eigen bakkerij. “We hebben het ons nog geen dag beklaagd dat we hier in Bovekerke terecht zijn gekomen. We wilden sowieso een bakkerij in een dorp en een beter dorp dan Bovekerke konden we niet treffen. Onze band met de klanten is het mooiste wat er is. We babbelen, lachen en delen soms ook eens verdriet met hen. In de voorbije dertig jaar hebben we hier generaties zien passeren. Mensen die hier ook al dertig jaar komen. Je bouwt een band op met de klanten. Vorig jaar moest ik een zware knieoperatie ondergaan. Vandaag kan de winkel daardoor nog altijd niet weer voltijds open zijn zoals voordien. Maar de steun en het begrip dat we daarvoor krijgen van de klanten is ongelooflijk. We willen al onze klanten via deze weg ook eens bedanken”, vertelt Martine.

Het is de bedoeling dat we nog enkele jaren doordoen

In hun bakkerij verkopen Rudi en Martine niet enkel brood, pistolets, taarten, boterkoeken,… maar ook charcuterie, kaas, groenten en fruit, dagbladen en tijdschriften, diepvriesproducten, zuivel en algemene voeding. Het is de enige winkel in Bovekerke. Toen het bakkerskoppel dertig jaar geleden startte, zat er nog meer leven in het handelsapparaat van Bovekerke. “Er is inderdaad veel veranderd. We proberen niemand te vergeten, maar als we ons goed herinneren was er hier toen ook nog een andere bakkerij, een slagerij, een fietsenwinkel, kledingzaak, twee kruidenierswinkels, twee drankenhandels, een bloemenwinkel, twee cafés, meerdere kapsalons, een dokter en een apotheek. Vandaag blijven enkel wij, een apotheek en enkele kapsalons over. Er is ook een nieuwe dokter. Toch is Bovekerke zeker niet doods. Veel jonge gezinnen met kinderen vinden de weg naar hier. Er hangt een leuke mentaliteit in ons dorp.”

Met pensioen?

Of Rudi en Martine ook al eens aan hun pensioen durven denken, willen we nog weten? “Zolang de gezondheid mee wil, is het zeker de bedoeling dat we nog enkele jaren doordoen. We doen onze job nog met evenveel passie en plezier dan 30 jaar geleden. Onze dochters zullen de bakkerij niet voortzetten, maar hopelijk vinden we iemand die dat wel wil doen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.