Bakker Kristof Cloet (42) uit Brugge wint ‘Golden Croissant’

Kristof Cloet. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op een vakwedstrijd van les Ambassadeurs du Pain ging bakker Kristof Cloet van bakkerij Cloet in Sint-Michiels met de erkenning Golden Croissant naar huis. Voor zijn 12 croissants, perfect op gewicht van 75 gram per stuk, haalde hij een score van 91 procent.

Bij bakkerijgrondstoffenleverancier Bruyerre in Nossegem bij Zaventem vond eind januari de vakwedstrijd Golden Croissant plaats, dit in organisatie van de Ambassadeurs du Pain. In totaal namen 75 bakkers, bakkerijmedewerkers, leerkrachten en studenten uit de bakkerijsector deel aan het evenement. Daarvan kregen er 25 de onderscheiding Gouden Croissant. Een daarvan is Kristof Cloet (42) van bakkerij Cloet in Brugge. Kristof runt de naar hem vernoemde bakkerij intussen 19 jaar in het centrum van deelgemeente Sint-Michiels, met zijn echtgenote Heidi Linthout als het vriendelijke gezicht in de winkel.

75 gram per stuk

Zoals de naam van de wedstrijd, of eigenlijk beter de erkenning, al aangeeft, is het de bedoeling om croissants te bakken volgens de regels van de kunst. Een negenkoppige jury, met allemaal professionals uit het vak – waaronder ook uit Frankrijk, het land van de croissant – beoordeelt de croissant op parameters als textuur, geur, kruim en uiteraard ook de smaak. Na een eerste toetsing wordt de croissant ook middendoor gesneden en binnenin goed bekeken.

“Ik moest 12 croissant bakken en die moesten 75 gram per stuk wegen. Dat is toch iets anders dan wat ik bak in de bakkerij zelf, want daar wegen ze 55 gram”, legt Kristof uit. “Wat ik beschouw als een goeie croissant? Die moet een lekkere botersmaak hebben, een dun en krokant korstje en een malse binnenkant die niet al te zwaar aanvoelt. Zo heb ik ze gemaakt en de jury was blijkbaar tevreden, want ik behaalde 91 procent.”

Keurmerk

“Het was wel een boeiende ervaring. Ik zie het eigenlijk meer als een keurmerk die we krijgen dan echt een competitieve wedstrijd, want je mocht de croissant in eigen atelier bakken en dan bij Bruyerre laten keuren door de jury. We kregen een soort glaswerk in de vorm van een croissant mee naar huis als aandenken en teken naar de klanten toe. Dat zal ik zeker in de winkel uitzetten, al weten de klanten al wel dat we goede boterkoeken en croissant s verkopen.” (lacht)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier