Ardooise cafébaas wil jongeren weren van zijn terras: “Dit is de laatste kans”

Axelle en Johan Laridon van De Groene Dreve in Ardooie.© a-JM
Axelle en Johan Laridon van De Groene Dreve in Ardooie.© a-JM
Olaf Verhaeghe

Het zit Johan Laridon, caféuitbater van De Groene Dreve in Ardooie, bijzonder hoog. Groepjes 16- en 17-jarigen houden zich op zijn terras amper tot niet aan de opgelegde regels en gaan ook continu in discussie. Op Facebook geeft de Ardooise cafébaas dan ook aan om vanaf dit weekend enkel mensen ouder dan 18 jaar toe te laten. “We gaan voorlopig niemand effectief weigeren, maar ik zie deze waarschuwing wel als een laatste kans”, zegt hij.

“Met vier aan een tafel is met vier aan een tafel hé. Niet met vijf, niet met zes en al zeker niet met zes en drie die zonder mondmasker rechtstaan.” Johan Laridon van De Groene Dreve, een populair café in Ardooie, heeft sinds de heropening van de horecaterrassen meer dan zijn handen vol. Hij voelt zich meer politieagent dan cafébaas, zegt hij. En dat is hij grondig beu.

Schuiven met tafels, bestellen na 22 uur

“Wij hebben een heel groot terras en zijn heel blij dat het hier sinds vorig weekend goed draait”, vertelt de uitbater. “Maar ik ondervind ook wel miserie, vooral met groepjes jonge gasten. Zij gedragen zich onrespectvol, houden zich niet aan de opgelegde regels, schuiven met tafels, dragen geen mondmasker en gaan voortdurend in discussie.”

“Ze bestellen ook via de app nog na 22 uur en betalen met de kaart om zo toch nog hun drankjes te ‘eisen’, hoewel ze zien dat het al te laat is. Eén keer kan je hen nog op de regels wijzen, twee keer ook, maar vanaf de derde keer op één avond zou het toch duidelijk moeten zijn. Ik heb de regels niet gemaakt, maar ik weet wel dat ze er voor iedereen zijn. Niet?”

Ook vrijdag moest Johan de voornamelijk 16- en 17-jarigen wijzen op de anderhalve meter afstand die tussen de groepen moet zijn. “Ik snap dat dat niet altijd even aangenaam is, ik zou het zelf ook liever anders zien, maar het moet voorlopig. Wie zich daar niet kan aan houden, blijft in mijn ogen beter weg van ons terras. Wij doen ons best om alles zo goed en veilig mogelijk te organiseren, maar het is lastig om je continu bezig te moeten houden met zulke discussies.”

Geen discriminatie

Met een Facebookpost gaf de cafébaas vrijdagavond kort na sluitingstijd aan om vanaf dit weekend enkel nog klanten ouder dan 18 jaar te zullen ontvangen. In de praktijk is dat eerder een waarschuwing, benadrukt Johan. “We gaan niemand weigeren hé. Ik ga niet discrimineren op mijn terras, maar ik wil die gasten toch eens wakker schudden. Ik zie dit als een laatste kans”, aldus Johan nog. “Ik hoop dat het duidelijk is en dat iedereen vanaf nu zelf ook zijn of haar verantwoordelijkheid neemt. Ze zijn oud genoeg om dat te kunnen.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten