Anse en Ewout veroveren Vlaanderen met havermoutbars

Tegen eind 2021 zullen Anse en Ewout al vijf vestigingen uit de grond gestampt hebben. © Lawrence Schoonbroodt
Phebe Somers

Jong zijn ze, maar aan ondernemingszin ontbreekt het hen zeker niet. Anse (26) en Ewout (28) Vanmassenhove uit De Panne zijn als een sneltrein hun havermoutimperium aan het uitbouwen in Vlaanderen. Voor het einde van het jaar willen ze nog drie nieuwe vestigingen van Oats Day Long openen. “Die West-Vlaamse werkijver zal er zeker voor iets tussen zitten”, lacht Ewout.

Hun professionele verhaal begon in 2018, maar de zaadjes voor deze samenwerking waren al veel eerder geplant. Als tieners waren broer en zus Vanmassenhove gepassioneerd door leuke concepten die te maken hadden met lekker eten, drank en hospitality. “We hebben altijd gezegd dat als we eens een goed idee hadden we samen iets uit de grond zouden stampen”, begint Anse. Zelf ging ze sport studeren in Gent, Ewout volgde in Kortrijk een businessopleiding. Uiteindelijk was het Anse die opeens met het idee voor een havermoutbar naar Ewout stapte. “Ik ben altijd al bezig geweest met gezonde voeding. Tijdens mijn Erasmus naar Noorwegen merkte ik dat de Scandinavische landen al veel verder staan op dat vlak. Zelf eet ik al jarenlang elke dag havermout, ik was me dus bewust van alle voedingswaarden en gezondheidsvoordelen. Een eetgelegenheid die volledig rond haver draait, leek me wel een boeiend concept.”

Gat in de markt

De twee begonnen te praten over de slaagkansen van het project. Na een goede research kwamen ze tot de conclusie dat er in België, zelfs in de hele Benelux, geen enkel gelijkaardig concept bestaat. Op dat moment woonden ze beiden in Gent, en ook daar leek er ruimte te zijn in de markt voor een fast casual-concept, waar mensen gezonde voeding on the go kunnen oppikken, maar ook ter plaatse kunnen eten. De ideale startlocatie, zo blijkt. (lees verder onder de foto)

Dorst gekregen? Frisdrank zul je niet vinden bij Oats Day Long, wél verse juices, smoothies en koffiecreaties.
Dorst gekregen? Frisdrank zul je niet vinden bij Oats Day Long, wél verse juices, smoothies en koffiecreaties. © Lawrence Schoonbroodt

“We kennen de buurt hier natuurlijk goed. Toen we een leuk pand tegenkwamen, wisten we dus ook dat de ligging goed zat. Als twintigers hadden we zelf weinig kapitaal om te investeren, dus stapten we naar de bank met veel hoop en een sterk businessplan. We wisten hen te overtuigen. In november 2018 openden we de deuren van Oats Day Long”, vertelt Ewout zichtbaar trots. Ze doorbreken graag de mythe dat havermout enkel in de vorm van saaie pap als ontbijt kan gegeten worden. Hartige haverrisotto met asperges en kaas, haverpannenkoeken met banaan en karamel, krakend verse granola met yoghurt of havertoast met avocado en gerookte zalm: je kan oats werkelijk all day long eten.

Het concept sloeg aan en overleefde zelfs met glans de coronaperiode. “Eigenlijk zijn we zelfs echt veel gegroeid tijdens de pandemie. We hebben nooit stilgezeten, via delivery en take-out kwamen onze gerechten tot bij de mensen. De resterende tijd hebben we gebruikt om na te denken over de efficiëntie van onze werking”, aldus Ewout. Zus Anse vult grappend aan: “Eigenlijk hebben we een operationele obsessie. Constant waren we bezig met onze processen te optimaliseren, soms gewoon door de koffiemachine op een andere plaats te zetten.”

Liefde voor havermout een hype? Nee, het is een blijver

Nu ze goed weten wat werkt, moet het snel gaan. Midden oktober ging de tweede vestiging in Antwerpen open, tegen Kerstmis komen er nog drie bij: nog eentje in Antwerpen, Brussel en Leuven. “We willen gebruik maken van het momentum rond gezonde voeding dat voortvloeit uit de coronacrisis. Waarom wachten? Elke vestiging zal natuurlijk uniek zijn, maar die operationele flow kunnen we gewoon kopiëren”, klinkt het. Ze verklappen alvast dat West-Vlaanderen niet uit hun hart is verdwenen: “We zijn sowieso van plan om ook daar op zoek te gaan naar een pand, mogelijk in Brugge. We mikken op een stad waar studenten zijn, maar ook een internationaal publiek. Studenten maken trouwens maar een kleiner deel van onze doelgroep uit, vooral jonge werkenden komen hier langs. We zijn heel tevreden met ons divers publiek!” Het jonge duo is alleszins ambitieus. Uitbreiden naar het buitenland, daar dromen ze stiekem van. (lees verder onder de Instagrampost)


Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Klantvriendelijkheid centraal

Als broer en zus meerdere zaken runnen en zo nauw samenwerken, soms in zeer stressvolle situaties, dat is vragen om familieruzies, zou je kunnen denken. Maar niet in het geval van Anse en Ewout: “We weten perfect wat we aan elkaar hebben. Discussies zijn er zeker, maar onze familieband helpt ons om sneller tot een compromis te komen, net omdat we elkaar zo goed kennen. Maar meestal zitten we op dezelfde golflengte hoor, we dragen dezelfde zaken hoog in het vaandel: klantvriendelijkheid, een goeie sfeer en gepassioneerd personeel dat volledig achter het concept staat.” Ook duurzaamheid staat hoog in hun prioriteitenlijstje, dat wordt vertaald in composteerbare afhaalverpakkingen, seizoensgerichte menu’s en lokale leveranciers. Naar eigen zeggen blinkt Anse uit in de creativiteit en productontwikkeling, terwijl Ewout eerder de coördinatie en het administratieve op zich neemt.

Onze menu evolueert mee met de seizoenen, zo creëren we toch voldoende variatie

Of ze bang zijn dat de liefde voor havermout slechts een hype is? “Neen, eigenlijk echt niet”, meent Anse. “Havermout als ontbijt is een oude traditie die in onze contreien de laatste jaren opnieuw aan populariteit heeft gewonnen. Maar in andere landen, zoals de VS en het VK, is porridge al lange tijd stevig ingeburgerd in de ontbijtcultuur. België komt zoals altijd een beetje achter, dat komt allicht deels door de Franse broodcultuur die er hier heerst. Maar nu is havermout here to stay, daar zijn we van overtuigd. De gezondheidsvoordelen spreken gewoon voor zich!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.