Annelore zet haar schouders onder nieuwe horecazaak Morningstar in beschermd pand van apotheek Wyffels

Annelore Vanhoutte in haar nieuwe zaak. Hier zie je de verbruikersruimte in het nieuwbouwgedeelte. De ramen achteraan kunnen helemaal open en geven uit op een binnentuin. © Frank Meurisse
Redactie KW

Annelore Vanhoutte had al pakken ervaring in de horeca, maar zette een stapje terug toen corona de kop kwam opsteken. Nu is ze helemaal terug en start ze Morningstar in de voormalige apotheek Wyffels op de hoek van de Grote Markt en de Marktstraat in Izegem. “We hebben ons eigen concept en willen een aanvulling zijn voor het al mooie horeca-aanbod in deze stad.”

Annelore Vanhoutte (30) groeide op in Wielsbeke en Oostrozebeke, maar is ondertussen al ruim tien jaar een Izegemse. Ze volgde een Syntra-opleiding tot kok en deed ervaring op in tal van Izegemse horecazaken. In januari 2017 startte ze met ‘t Kaderke in de Sint-Pietersstraat. “Ik deed daar veel in mijn eentje. Het was hard werken en eigenlijk keek ik al uit naar een overnemer. Maar toen kwam corona en moesten we sowieso sluiten.”

Naamgenoot in Brugge

De horeca werd in haar leven even naar het achterplan geduwd en Annelore ging aan de slag als onthaalbediende bij de Renaultgarage in Tielt en vervolgens deed ze acht maanden de planning in een firma die dakontmossing en gevelreiniging doet. “Ik deed dat graag, het was niet makkelijk om daar afscheid te nemen.”

Op zaterdag openen we een uurtje vroeger in functie van de zaterdagmarkt

Maar niettemin kwam er opnieuw een kans op haar pad die ze niet kon laten liggen. “Ik miste de horeca wel, eens je daar je hart aan verpand hebt… Ik werd via-via aangesproken dat men iemand zocht om hier Morningstar op te starten. Ik stap hier in een project van ‘Le Bois de Bruges’. Dat is de nieuwe naam van de groep achter het vroegere Parkhotel in Brugge. Het staat ook los van Parkhotels in Izegem of Kortrijk. In Le Bois de Bruges, dat helemaal gerenoveerd werd, zit ook een bistro/restaurant die Morningstar heet. Op de Vrijdagmarkt, vlakbij ‘t Zand in Brugge. Dus een ideale locatie.”

Rolstoeltoegankelijk

Ook Morningstar Izegem krijgt een unieke locatie. “Dit gebouw dateert al van de 19de eeuw. Het was al lange tijd geen apotheek meer en nadat het diverse bestemmingen kreeg, stond het nu toch al een tijdje leeg. Het pand werd binnenin volledig gestript en de nieuwbouw ernaast werd geïntegreerd. In de vroegere apotheek zelf hebben we een zestal zitplaatsen, maar situeert zich ook onze keuken. Van daaruit maken we alles klaar, zowel voor onze zittende klanten als voor de takeaway. In onze verbruikersruimte die zich dus in het nieuwbouwgedeelte situeert kunnen 25 mensen zitten. Vooraan en achteraan zitten ramen die volledig open kunnen, in de zomer zit je dan als het ware op een overdekt terras. Maar we hebben ook een binnentuin die we uiteraard zullen benutten van zodra het weer dat toelaat. Niet onbelangrijk te vermelden is dat er ook twee toegangen zijn tot de zaak. Het oude pand is heeft nog de oude ingang met drie trapjes, maar het nieuwe gedeelte kun je ook makkelijk binnen met een rolwagen.”

In tegenstelling tot de Brugse naamgenoot wordt Morningstar Izegem dus geen bistro/restaurant. “Hier werd geopteerd voor een brunch-, lunch- en koffiehuis. Je kunt hier ‘s morgens een ontbijtkoek eten, maar we serveren ook belegde bagels, een gamma aan slaatjes, croques en panini’s en spaghetti. In de namiddag worden we dan koffiehuis en kun je hier wafels en pannenkoeken, maar ook moelleux en warme appeltaart is verkrijgbaar.”

Drie vergaderzaaltjes

Morningstar beschikt ook over drie vergaderzaaltjes van verschillende capaciteit. “Die zaaltjes kunnen via een mailtje naar ons gereserveerd worden en uiteraard kan men daar ook een beroep doen op de service van onze horecazaak. De takeaway is ook beschikbaar tijdens de openingsuren van de zaak. Je kan er online alles bestellen wat op onze kaart staat: van een koffie tot een broodje.”

Annelore zwaait op dinsdag 4 januari voor het eerst de deuren open van haar zaak. “Op zondag en maandag zijn we gesloten. Alle andere dagen zijn we open van 10 tot 18 uur, op zaterdag zullen we in functie van de markt al een uurtje vroeger openen. In eerste instantie zal ik alleen in de zaak staan aangevuld met flexi’s en jobstudenten. Maar we geven de zaak ook kans om te groeien en ook ons concept kunnen we bijsturen waar nodig. Izegem is een echte horecastad met heel wat mooie zaken. Wij willen ons eigen verhaal vertellen en dat kan perfect aanvullend zijn met de collega’s.”

Morningstar heeft ook kansen aan lokale kunstenaars om hun werken te exposeren. “Nu hangen hier schilderijen van Jan Tyberghien uit Ingelmunster.”

www.morningstarizegem.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.