Anne en Luc blazen café De Blekkaard nieuw leven in

foto WK
foto WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Luc Vlaeminck (54) en Anne Vanderschaeghe (53) namen in Vosseslag het laatste dorpscafé De Blekkaard in Klemskerke over. Op 8 mei zetten ze hun terras, maar ze kunnen niet wachten om helemáál open te doen. “Gezellig zwanzen aan de toog, dat missen de mensen nog het meeste.”

“Ik heb hier twee jaar een flexi-job gedaan en kende dus wel al een beetje het reilen en zeilen. De Blekkaard is nog zo’n typisch volkscafé, dat buiten het seizoen goed draait op het vaste cliënteel. We hebben bijvoorbeeld ook veel klanten uit Bredene en Wenduine, mensen die hier met de fiets voorbijkomen. En onze klanten zijn ook echt van alle leeftijden”, zegt Luc.

“Eigenlijk was De Blekkaard ook een beetje óns stamcafé. We woonden hier vroeger om de hoek”, glimlacht Anne. Zij werkte voorheen als poetsvrouw, Luc was ruim 30 jaar als loodgieter actief. Maar ze hebben allebei ook horeca-ervaring en droomden van een eigen zaak.

Nostalgische charme

“We willen van De Blekkaard een echte ontmoetingsplaats maken, met leuke optredens en thema-avonden. Er zijn ook een petanque- en een kaartclub actief, we hebben een biljarttafel en er zal darts gespeeld kunnen worden in de zaak.”

Luc en Anne staan te popelen om hun terras te mogen opendoen. Vooraan en achteraan hebben ze telkens een 16-tal plaatsen. “Eigenlijk hadden we begin januari al willen opendoen, maar door corona is het dus vier maanden later geworden. In de paasvakantie zijn we begonnen met raamverkoop, en we merken dat ook de klanten ongeduldig zijn. Je gaat toch zeker wel opendoen hé op 8 mei , vroegen ze dan. Het wordt echt tijd dat de cafés helemáál weer open mogen. Gezellig zwanzen aan de toog, dat missen de mensen het meeste”, zegt Luc.

“Hier in Vosseslag zijn er anders ook niet zo veel echte ontmoetingsplaatsen meer. De campingbars niet meegerekend, zijn we het laatste dorpscafé”, weet Anne. Het koppel is van plan om in De Blekkaard een huiselijke sfeer te creëren. “We houden zelf van nostalgische charme; zo zal je hier een goeie boterham met boerenhesp kunnen krijgen, een lekkere spaghetti of huisbereide lasagne. We willen dat de mensen zich echt thuis voelen.”