Anja Devos nieuwe gezicht van café Comodo in Izegem: “Ik ben geboren voor een leven in de horeca”

Anja Devos is de nieuwe uitbaatster van de Comodo op de Grote Markt in Izegem. In het weekend zal haar partner Kevin Corneillie bijspringen.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Anja Devos is de nieuwe uitbaatster van de Comodo op de Grote Markt in Izegem. In het weekend zal haar partner Kevin Corneillie bijspringen.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Gwen Verstraete kondigde begin dit jaar aan te stoppen in café Comodo op de Markt in Izegem en haar opvolgster wordt Anja Devos. “Wij waren hier al klant, we kennen het café dus maar al te goed”, zegt de 47-jarige Izegemse die ook de hulp zal krijgen van haar partner Kevin.

Gwen Verstraete werd samen met haar man Geoffrey Lemiengre twee jaar geleden het gezicht van café Comodo. Maar haar dochtertje Nanou, die drager is van de ziekte van Crohn, deed Gwen voor een carrièreswitch kiezen.

Anja: “Ze gaat nu aan de slag in de cafetaria van De Plataan. Zo blijft ze toch wat in de sector.”

Toen Anja Devos weet kreeg van de plannen van Gwen, stelde ze zich snel kandidaat. “We zijn er eigenlijk vrij snel uitgekomen. We kennen het café ook door en door. We kwamen hier wel eens iets drinken. Je kent dat wel, op zaterdagmorgen naar de markt komen en pas in de namiddag thuis arriveren”, lacht Anja. “Maar ik ben Gwen ook dankbaar voor alle hulp die ze bood. Ik mag dan wel veel ervaring hebben in de horeca, het is wel de eerste keer dat ik zelfstandig word.”

Waar deed je dan ervaring op?

Anja: “Ik heb het langst in het stationsbuffet in Roeselare gewerkt. Ook onze oudste zoon werkte daar vaak als jobstudent en zijn vrienden vonden dat ik wel een toffe mama was (lacht). Er kwam daar ook een erg divers publiek, dus best ook wel wat jonge gasten.”

“Met ons zessen zaten we 20 dagen in quarantaine”

Op welk publiek mik je in Comodo?

Anja: “Het rustigere genre. Het is en blijft hier een dagcafé. Er komt hier een eerder ouder publiek, maar iedereen is uiteraard welkom.”

Kevin: “Het terras is een grote troef. Binnen kunnen we uiteraard ook wel wat volk ontvangen, maar in de zomer en op de marktdagen is ons terras een pluspunt. Het is ook overdekt en we mogen het terras van de stad Izegem opnieuw nog een stuk uitbreiden.”

Wat zul je aan de zaak veranderen?

Anja: “Niet veel. Het concept van Gwen houden we aan. We zullen wat warme hapjes en tapas geven en hebben ook een assortiment aan ijsjes. Ook ons aanbod aan dranken blijft quasi gelijk, we zullen wel Kasteelbier hebben. Daarvoor hebben we de toestemming van Roman. We kregen wel geen groen licht om de naam te veranderen.”

Wat hadden jullie in gedachten?

Anja: “Raposa. Dat is het Portugees voor vos en ik heet nu eenmaal Devos. Maar het blijft dus Comodo.”

Wanneer zouden jullie willen openen?

Anja: “Van zodra het mag, we zijn er klaar voor. Als de terrassen mogen openen zullen wij dat zeker doen. Een sluitingsdag hebben we voorlopig nog niet, misschien sluiten we in de winter wel op zondag. Maar de andere dagen zijn we open van 9 tot 19 uur, op zaterdag al vanaf 8 uur omwille van de markt en op zondag van 10 tot 17 uur.”

Hoe verging het jullie in deze coronaperiode?

Anja: “Dochter Kjinta had corona te pakken. Ze voorspelden ons dat we met het hele gezin het zouden zitten hebben, we bleven met zijn zessen 20 dagen in quarantaine, maar niemand anders raakte besmet bij ons thuis.”

Vier jonge gasten in huis: hoe verteren zij dat?

Anja: “Het begint wat lastig te worden natuurlijk. Ze mogen niemand zien. En normaal gaan we in het weekend wel eens een pizza of spaghetti gaan eten met het gezin, dat kan allemaal niet meer. En het duurt ook te lang. De vier kinderen zijn ook 7 op 7 bij ons, het is soms wel een drukke bedoening.”

Anja, krijg je straks ook hulp in de zaak?

Anja: “Kevin, die kraanman is, zal in het weekend helpen. En Emily zal ook af en toe eens bijspringen. Dan kan ik eens een boodschap doen of wat werk voor thuis. Want we zullen iedere dag open zijn, het wordt best druk, maar ik kijk er zeker al naar uit. Ik heb een tijd voor dienstencheques gewerkt, maar ik deed dat niet graag. Ik ben eigenlijk geboren voor een leven in de horeca.”

Frequenteren jullie zelf ook vaak de horeca?

Anja: “Zeker en vast. We gaan ook graag iets eten, bijvoorbeeld in de Vintage hiernaast. Maar we hebben niet echt favoriete adresjes, we gaan eigenlijk overal. Zo kennen we ook al onze collega-cafébazen. We hebben overal al wel eens op het terras gezeten. We werden hier ook goed ontvangen door de collega’s, er heerst een goede sfeer onder horeca-uitbaters.”

Zijn jullie geboren en getogen Izegemnaars?

Anja: “Kevin wel. Maar ik ben van Brugge afkomstig, maar woon hier al 27 jaar in Izegem. Ondertussen ken ik het hier wel natuurlijk.”

Hebben jullie begrip voor de lange sluiting van de horeca?

Anja: “Het duurt toch wel erg lang. De horeca is al zeven maanden dicht en toch zijn er veel besmettingen. Dus die kunnen niet van de horeca komen. Bovendien kun je in de horeca veilig werken en kan dat ook gecontroleerd worden. Op wat de mensen thuis doen, heeft men geen controle.”

Kevin, kun jij Anja eens typeren als cafébazin?

Kevin: “Ze is vriendelijk, sociaal en slaat graag een babbeltje. Dat zullen de klanten wel snel ondervinden.”

Anja Devos

Privé

Anja Devos (47) woont samen met haar partner Kevin Corneillie in de Roeselaarsestraat. Het nieuw samengesteld gezin telt vier kinderen: Guillian (24), Emily (16), Kyano (13) en Kyinta (13).

Opleiding

Anja volgde bio-esthetiek, maar werkte haast altijd in de horeca. Ze was lang aan de slag in het stationsbuffet in Roeselare. De jongste jaren werkte ze ook voor een dienstenbedrijf.

Vrije tijd

Veel met de kinderen bezig zijn en lezen. Horrorliteratuur en auteur Stephen King zijn haar favorieten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.