Anja al voor derde keer uitbaatster café Torreke

Anja Velle is de nieuwe uitbaatster van café Torreke in Ledegem.© Jan Stragier
Anja Velle is de nieuwe uitbaatster van café Torreke in Ledegem.© Jan Stragier
Redactie KW

Anja Velle staat te popelen om straks opnieuw de deuren van café Torreke te openen. De 42-jarige cafébazin was tussen 2006 en 2008 en in 2015 al de uitbaatster van het café en keerde net voor de horecalockdown terug naar de zaak waar ze zich zo goed voelt. “Café doen is gewoon mijn ding.”

Wie al eens in café Torreke op de Plaats in Ledegem over de vloer kwam, kent misschien wel Anja Velle. De 42-jarige vrouw, afkomstig uit Veurne, was tussen 2006 en 2008 een eerste keer de uitbaatster van het volkscafé. Ze had het er onmiddellijk naar haar zin. “Door problemen bij de zwangerschap moest ik echter het café vaarwel zeggen. Ik vond dat heel jammer.”

Anja keerde enkele jaren geleden terug naar het café. In januari 2015 maakte ze er opnieuw haar opwachting. De uitbaatster bleef er echter maar enkele maanden. Een stukgelopen relatie gooide dit keer roet in het eten. “Toch besefte ik dat een café uitbaten echt iets voor mij is. Toen ik in het najaar van 2020 de kans kreeg om opnieuw het café uit te baten, heb ik die met twee handen gegrepen.”

Geluk bij een ongeluk

Anja opende het café begin oktober 2020, maar moest twee weken later door corona noodgedwongen de deuren sluiten. “Een nieuwe tegenslag. Eind oktober zou ik een groot openingsfeest organiseren. Verschillende artiesten hadden al toegezegd. Erg spijtig dat alles in het water viel.” Toch bleef Anja de voorbije maanden hoopvol. “Ik geloof echt dat een volkscafé een meerwaarde kan betekenen in een gemeente.”

Enkele maanden geleden sloeg het noodlot opnieuw toe voor Anja. Haar zoon Dylan werd aangereden toen hij met zijn brommer op pad was. Hij liep daarbij verschillende breuken op. “De dokters hielden hem enkele weken in een kunstmatige coma. Inmiddels is hij uit die coma en is aan de beterhand. De sluiting van de horeca was voor mij eigenlijk een geluk bij een dubbel ongeluk. Doordat het café dicht was kon ik me over mijn zoon ontfermen.”

Net zoals veel andere horeca-uitbaters hoopt ook Anja dat ze op 1 mei de deuren van het café mag openen. “Het zou mooi zijn. Ik verlang echt, maar twijfel… Een groot openingsfeest plan ik niet in de eerste weken. Dat zal iets voor het najaar zijn. Tegen dan zal alles al een beetje beter zijn zeker?”

Optredens organiseren

Anja hoopt in de toekomst ook heel wat senioren naar ‘t Torreke te lokken. “Ik zou toch minstens een keer per maand een optreden willen organiseren. De oudere mensen beleven tijdens deze coronacrisis een heel lastige periode. Ze moeten het sociale contact missen. Hopelijk kan dat hier weer binnenkort.”

Het pand is inmiddels helemaal klaar voor die heropening. Het café kreeg een nieuw laagje verf en Anja woont inmiddels bij het café. “Ik voel me hier alweer helemaal thuis. Hopelijk is het nu derde keer goede keer. Deze job is me echt op het lijf geschreven.”

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.