Alexis en Wendy kijken uit naar de heropening van Cleen Schardauw:“Het zal vooral wennen zijn voor onze kinderen…”

Zaakvoerder Alexis Maes en Wendy Knockaert voor Cleen Schardauw dat straks weer mag openen.©jan_stragier Jan Stragier
Zaakvoerder Alexis Maes en Wendy Knockaert voor Cleen Schardauw dat straks weer mag openen.©jan_stragier Jan Stragier
Wouter Vander Stricht

Alexis Maes is al 20 jaar de drijvende kracht achter Cleen Schardauw langs de Izegemsestraat. Met echtgenote Wendy Knockaert werden ze door de lockdowns met de neus op de feiten gedrukt. “We hadden meer tijd voor de kinderen, maar het kriebelt om weer aan de slag te gaan.”

Alexis Maes (42) en Wendy Knockaert (35) wonen pal naast feestzaal/restaurant Cleen Schardauw. Het gezin telt vier kinderen: Louic (18), Felice (14), Marieke (8) en Mathis (5). Alexis is de zoon van Rudy Maes, de man die 40 jaar geleden de horecawereld bestormde en in Kuurne met Chaplin (nu Huyze Gezelle) startte en later ook aan het hoofd stond van de Passim-groep waartoe het Cleen Schardauw ging behoren. In 2001 stapte Alexis in het verhaal van de Winkelse feestzaal. “Mijn pa staat nog altijd aan het hoofd van de groep Eccellenza. Vijf jaar geleden besloten we de naam Passim te laten varen en kreeg ieder restaurant opnieuw zijn eigen naam. Dit omdat iedere zaak ook zijn eigenheid heeft, een eigen keuken serveert en dito formules heeft. Maar uiteraard werken we op veel vlakken samen: van aankoop tot personeelsbeleid. Het feit dat we tot een groep behoren en konden rekenen op mijn pa, was ook een geluk. Na de eventsector zijn de feestzalen het zwaarst getroffen. En de maatregelen van de overheid volstaan niet om de kosten te dekken.”

Vaderdagweekend

Ondertussen is Alexis al 20 jaar het gezicht van Cleen Schardauw dat hij nu samen met zijn vrouw runt. “Dat zorgt voor een zekere herkenbaarheid bij de klanten. Vriendelijk en behulpzaam zijn, dat hoort ook tot onze troeven.” Cleen Schardauw staat ook bekend om de uitgebreide luxebuffetten. “Tot 2011 werkten we met verschillende all-informules. Maar dat was iets wat iedereen begon te doen. Dus beslisten we met mijn pa om dat om te gooien en maakten we van de luxebuffetten ons uithangbord”, doet Alexis uit de doeken. Wendy: “En dat aan een vaste prijs, inclusief de dranken. Dat, samen met de all-informule met dans en dj op zaterdagavond, is onze sterkte. De mensen weten perfect dat ze een leuke en lekkere avond zullen beleven, maar ook hoeveel hen dat precies gaat kosten.”

Tafeltjes van vier

Maar buffetten en dansavonden zijn voorlopig nog uit den boze in tijden dat iedereen zoveel mogelijk aan tafel moet blijven zitten. “We moesten op zoek naar een oplossing en die lag niet voor de hand. Maar die vonden we met ons Menu Deluxe. Daarbij krijgen de mensen aan tafel 12 gerechtjes geserveerd, 12 toppers uit onze buffettenmenu. En ze krijgen ook à la minute nog keuze uit voorgerechtjes. We hadden de goede formule te pakken en zullen die nu weer uitrollen. Vanaf 12 juni gaan we weer open, maar dat mag nog maar aan tafeltjes van vier. De reserveringen voor het vaderdagweekend lopen al binnen, maar er is nog plaats. We mikken op het weekend van 14-15 augustus om weer met onze luxebuffetten te mogen uitpakken. Maar daar zijn we afhankelijk van de versoepeling van de maatregelen. We hopen nu ook bijvoorbeeld dat men snel het aantal toegelaten mensen per tafel verhoogt en ook het sluitingsuur wat later zou vallen. Nu moet men om 22 uur al naar huis, op een zaterdagavond is dat in onze zaak in feite te vroeg. En als dansen zal mogen, zijn we helemaal content.”

Vorige zomer hadden we een trouwfeest dat zich tegelijk op twee locaties afspeelde

Alexis en Wendy voelen ook dat de mensen snakken naar een gezellige middag of avond. “Voor het najaar komen de reservaties al vlot op gang, je ervaart dat de mensen ervan uitgaan dat het ergste dan achter de rug zal zijn. Maar mensen zijn ook flexibel. Zo hebben we hier vorige zomer een trouwfeest gehad dat op twee van onze locaties plaatsvond. Zowel in Cortina in Wevelgem als hier bij ons in Sint-Eloois-Winkel waren 50 feestvierders present, via livestream stonden de locaties in contact.”

Trouwe medewerkers

Na de tweede lockdown zal de zaak in totaal al tien maanden gesloten zijn. Bleef ondertussen ook al het personeel aan boord? “De Eccellenza-groep heeft een 35-tal fulltimers in dienst, waarvan er slechts één iemand andere professionele oorden heeft opgezocht. We hebben onze mensen ook in de mate van het mogelijke aan het werk gehouden door de takeaway die we op poten zetten. Voor Cleen Schardauw zelf zijn we verheugd dat onze jonge chef, Sharon Vandenhende, ons trouw is gebleven. Maar hopelijk komen ook de flexi’s en de jobstudenten vlot terug. Uiteraard zoeken we nog nieuwe krachten, omdat bij de fleixi’s er wellicht wat zullen afhaken, omdat ze van een ander leven geproefd hebben.”

En dat was voor Alexis en Wendy ook het geval. “In de eerste lockdown heb ik het de eerste 14 dagen echt moeilijk gehad, je weet niet wat je overkomt”, zegt Alexis. “Maar daarna zijn we toch wat gaan genieten van de extra vrije tijd die we met de kinderen konden doorbrengen. Anders is het hier ieder weekend volle bak, nu konden we gaan wandelen en fietsen. Eens thuis zijn op een feestdag, dat zijn we niet gewend.” Wendy: “Als we straks weer gaan openen, zal het vooral voor de kinderen aanpassen zijn. Maar dat zal ook wel lukken, we gaan met veel plezier weer aan het werk.”

500 mensen per weekend

Maar op volle kracht wordt dat dus nog niet. “Normaal ontvangen we hier op zaterdagavond en zondagmiddag twee keer 250 mensen. Die bewuste vrijdag 13 maart 2020 zaten we met een volgeboekt weekend. Het eten voor 500 mensen mocht grotendeels de vuilnisemmer in. We belden al onze klanten persoonlijk af. En in dat dik jaar tijd zijn er al mensen die al tot vier keer toe hun reservatie hebben omgeboekt. We hebben wel het geluk dat de communies zijn uitgesteld tot het najaar, hopelijk kunnen we die mensen toch al in grotere groepen ontvangen.”

Zaterdag 12 juni is het zover en gaat ook Cleen Schardauw weer open. “In tussentijd hebben we heel het gebouw aan de buitenkant herschilderd en deden we tal van kleinere opknapwerken. Ons beproefd concept willen we graag verder aan onze klanten aanbieden, dat zal dus eerst met de Menu Deluxe zijn, later met onze buffetten. En we hopen ook dat we nu open mogen blijven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.