Adelientje opent opnieuw de deuren na overlijden van Chris

Wim Meysman (zaalmedewerker), Cindy met haar kinderen Julian en Amelie, Raymond Bens (keukenmedewerker) en Sven kijken er samen met Xavier naar uit om het restaurant opnieuw te openen.© JRO
Wim Meysman (zaalmedewerker), Cindy met haar kinderen Julian en Amelie, Raymond Bens (keukenmedewerker) en Sven kijken er samen met Xavier naar uit om het restaurant opnieuw te openen.© JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het Oostendse restaurant Adelientje opent opnieuw de deuren na het overlijden van uitbater Chris in oktober. “Mensen moeten vooral weten dat het niet meer Chris zal zijn die in de keuken zal staan.”

Een val van de trap maakte in oktober 2020 een einde aan het leven van Chris Boucquez (52), uitbater van het bekende restaurant Adelientje. Daarmee kwam meteen ook een einde aan het restaurant. Zijn vrouw Cindy raapte nu al haar moed bijeen en besloot om het restaurant vanaf 21 mei opnieuw te openen.

‘Chris ademde Adelientje’

Toen Cindy die bewuste 11 oktober om 7 uur ontwaakte, ging ze een kijkje nemen bij haar man die al van vroeg in de morgen bezig was met de bereiding van zijn befaamde garnaalkroketten. Toen ze de kelder inkeek, zag ze Chris roerloos liggen. “Ik voelde geen hartslag en belde meteen de hulpdiensten”, vertelt Cindy. “Na een reanimatie van acht minuten kregen ze opnieuw ritme in zijn hart.” Niet veel later overleed Chris dan toch aan zijn verwondingen in het ziekenhuis.

Een zware domper voor het gezin. Cindy stond er plots alleen voor met haar kinderen Julian, Amelie en Axelle. Ook aan het bestaan van restaurant Adelientje – sinds 1912 een begrip in Oostende – kwam meteen een einde. “Niemand zou Chris ooit kunnen vervangen”, had Cindy toen laten weten. Als verpleegkundige in het AZ Damiaan was het voor Cindy immers moeilijk om de zaak alleen te runnen. “Chris ademde het Adelientje”, legt Cindy uit. “Ik wist niet hoe ik voort zou moeten zonder hem.”

(Lees verder onder de foto)

Chris met zijn kinderen in juli tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van het Adelientje binnen de familie Boucquez.© JRO
Chris met zijn kinderen in juli tijdens de viering van het vijftigjarig bestaan van het Adelientje binnen de familie Boucquez.© JRO

Cindy dacht lang na en besloot uiteindelijk om het levenswerk van haar man en zijn ouders – van wie hij de zaak in 2006 overnam – alle eer aan te doen door een soort van pop-up te openen komende zomer. “Mensen moeten vooral weten dat het niet meer Chris zal zijn die in de keuken zal staan”, is Cindy duidelijk.

“We zijn wel van plan om elke week een suggestie van de kaart van Chris te brengen. Ik weet nog een beetje hoe Chris zijn gerechten bereidde, maar hier en daar voegde hij daar nog iets aan toe wat zijn gerechten nog specialer maakte.”

Cindy krijgt hulp van horecaman Xavier Troisi, uitbater van café De Crayon in de Kadzandstraat, en van kok Sven Proot van Horeca Business Support. Samen met Xavier en Cindy wil Sven de keuken van Chris in ere houden. “Het zal uiteraard niet voor honderd procent dezelfde kaart zijn, al blijven de basiselementen van Chris aanwezig: veel vis, versheid en met passie op het bord geplaatst”, aldus Sven.

In de voetsporen van papa

Volgend jaar trekt Julian (14), de oudste zoon van Cris en Cindy, naar de hotelschool. “Hij wil graag in de voetsporen van zijn papa treden. Hij droomt ervan om ooit aan hetzelfde fornuis als zijn papa eten klaar te maken.”

Restaurant Adelientje opent op vrijdag 21 mei de deuren. “We starten met een beperkte kaart voor het terras en werken zonder reservaties”, legt Xavier uit. “Vanaf 9 juni kan er dan wel gereserveerd worden voor binnen.”

“Het wordt een emotionele eerste dag, maar zowel de kinderen als ik zijn er klaar voor. We hebben zeer lang nagedacht en veel gepraat. Chris zou trots zijn op ons”, besluit Cindy emotioneel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier