75 jaar Horeca Ieper & Omliggende: “Met onze veer- en wilskracht zijn we gewapend voor de horeca-toekomst!”

© (Foto EF)
Redactie KW

Horeca Ieper & Omliggende is 75 jaar jong en dat zullen we geweten hebben. Na de zware coronacrisis ziet het plaatselijk bestuur dit jubileum als de ideale springplank om de lokale horeca nog meer op de kaart te zetten. De feestelijke brochure die zonet van de persen rolde en een wedstrijd onder Vlaamse chefs in februari 2022 zullen zorgen voor extra zuurstof in de lokale horecabranche.

Het was lang geleden dat we nog zoveel mannen samen strak in het pak gezien hadden. Horeca Ieper & Omliggende heeft stijl, maar het wordt tijd dat ze in hun bestuur toch ook de vrouw een stem geven. De obligate statieportretten op het einde van de persconferentie maakten duidelijk dat horeca toch nog vooral een mannenwereld is. Ondertussen is Jurgen Crombez 9 jaar voorzitter van Horeca Ieper en Omliggende, maar heeft hij er al heel wat meer jaren als zaakvoerder van feestzaal de Lissewal op zitten.

Er werd een brochure voorgesteld die er vooral kwam onder impuls van secretaris Alex Verbiest, Roger Joye en Tom Claus. “Met de jubileumbrochure die we vanavond presenteren bewijzen we de nodige eer aan de HHR, de beroepsvereniging die op 3 april 1946 werd opgericht voor de Hoteliers, Herbergiers en Restaurateurs van Ieper, Poperinge, Heuvelland en Omliggende. De bezielers waren Prosper Coutelle (Du Parc, Fochlaan), Willy Rootsaert (Patria, Rijselstraat), Emile Maezeman (Den Anker, Grote Markt) en een zekere weduwe Dewulf (wiens zaak in het verslag niet werd genoemd). Aangezien de opkomst heel mager was, werd een week later met hen toch een voorlopig bestuur opgericht dat aangevuld werd met Origène Desmul (Universel, Statiestraa), Gaston Dedeurwaerder (Ville d’Anvers, Fochlaan), Theophiel Debisschop (Ville de Courtrai, Statiestraat) en Arthur Vanoverschelde (Zilveren Hoofd, Rijselstraat).”

Taptjesvlees

Als voorzitter Jurgen Crombez de rijke lokale horecageschiedenis bekijkt, dan wil hij twee kwaliteiten in de kijker zetten. “Net nu bewijzen de wils- en veerkracht van onze West-Vlaamse mentaliteit hun grote nut. Horeca is altijd ambassadeur geweest om de mensen een goed gevoel te geven, zeker nu na deze ongelooflijke crisis. Onze eerste sterrenchef Paul Kerckhof van hotel-restaurant Regina schotelde met zijn taptjesvlees, gekookte aardappelen en schorseneren een eerste lokale culinaire hoofdschotel op het menu. Nog steeds genieten toeristen op vandaag van deze bereiding van kalfsvlees, die gepekeld en ontzout is om daarna met ham gelardeerd te worden.” In 1981 scheurden Poperinge en Heuvelland zich af en werd in 1996 het gouden jubileum van Horeca Ieper & Omliggende gevierd onder impuls van Robert Cornet. Vanaf 2013 is Jurgen Crombez voorzitter van deze lokale horecavereniging. “Gelukkig zijn we, ook voor corona, altijd alert gebleven. Het promofilmpje dat we in samenwerking met Promotie Toerisme Ieper hebben gerealiseerd om onze sector een boost te geven is ondertussen al door meer dan een miljoen mensen bekeken.”

Rituele verbranding

Op de persconferentie van maandagavond kregen we te horen dat onze burgemeester houdt van gegratineerde gerechten, af en toe kan genieten van een sterrenrestaurant (liefst op uitnodiging, red.) en een Margaux’tje als wijntje best kan appreciëren. Emmily Talpe vult zelf verder aan: “Een goed mondje eten en een goed teuschje drinken maken het verschil. Hier in onze regio heb je voor elk wat wils! Horeca Ieper en Omliggende heeft weeral bewezen dat ze de maizena zijn in moeilijke tijden. Laat de vette jaren nu maar komen!” De CEO van Horeca Vlaanderen, Matthias De Caluwe, ging nog een stapje verder. “Op vrijdag 1 oktober zou ik pleiten voor een rituele verbranding van de mondmaskers en bij uitbreiding ook van de protocollen. Wat we zolang als evident beschouwd hebben, bleek met een vingerknip te kunnen verdwijnen. Dat is de les die ik hieruit heb geleerd. Gelukkig komt er geen coronapas in Vlaanderen, maar zullen we veel toeristen opnieuw de weg moeten wijzen naar de horeca. Voorzitter Jurgen was voor onze federatie een beetje de polsslag van de sector en de voelsprieten op het terrein. Ik beloof bij deze in de zomer van 2022 met mijn gezin op vakantie te komen naar Ieper!”

Dubbel unicum

In de marge van deze persconferentie vernamen we nog dat Horeca Ieper en Omliggende samen met de horecaopleiding van Immaculata Ieper uitpakt met een wedstrijd onder Vlaamse chefs. Technisch directeur Lut Rooryck: “Eigenlijk is het een dubbel unicum: op 17-18 november komen alle hotelscholen uit Vlaanderen voor de eerste keer samen naar Ieper en logeren ze in hotel Ariane. Bovendien lanceren we een wedstrijd om de Vlaamse horeca een boost te geven met als apotheose op 28 februari 2022 de bekendmaking van de winnende chef. Veel zullen we nog niet verklappen, maar het voorgerecht moet gemaakt zijn met de vis van het jaar: de rog. Voor het hoofdgerecht willen we een eerbetoon brengen aan het eerste typische streekgerecht dat vanavond al vernoemd is geweest. De horecaopleiding van de Sint-Maartensscholen wil bewijzen dat Ieper & Omliggende nog steeds voldoende smaak heeft om te zorgen voor de culinaire toekomst op vlak van Voeding & Horeca, Restaurant-Keuken en Grootkeuken.” (SD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.