19-jarige Robbe Van Vlaenderen wint JRE Cooking Cup

Robbe Van Vlaenderen. (foto Luc)
Robbe Van Vlaenderen. (foto Luc)
Redactie KW

Zes hotelscholen stuurden hun beste chefs in wording naar Wemmel voor de zevende JRE Cooking Cup. Onder hen ex-Meulebekenaar Robbe Van Vlaenderen en zijn collega Jens Allonsius van hotelschool Ter Groene Poorte. Zij mochten de trofee richting Brugge meenemen.

JRE (Jeunes Restaurateurs) Cooking Cup is een prestigieuze kookwedstrijd die zich tot doel stelt om toekomstige topchefs de kans te geven zich te profileren en hen voor te bereiden om onder druk te werken en zo goed mogelijk op onverwachte situaties te reageren. Men vond het belangrijk om, ondanks de moeilijke omstandigheden door corona, toch een zeker perspectief te bieden aan de leerlingen daar ze al heel wat gemist hebben tijdens het voorbije pandemiejaar.

Specialisatiejaar

Winnaar Robbe Van Vlaenderen (19) bracht zijn jeugd door in Meulebeke en woont nu in Brugge. “Ik liep mijn lagere schooljaren in Meulebeke en trok daarna voor twee jaar naar het VTI in Tielt. Ik was toen al in de ban van koken en van werken in de keuken. Zo kon ik de resterende vier jaar van mijn middelbare studies afwerken in hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Nu volg ik er het zevende jaar specialisatie fijnkeuken-topchef.”

“Bij aanvang van dit schooljaar werd ons de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan de wedstrijd Jeunes Restaurateurs. Mijn collega Jens en ik hebben geen minuut getwijfeld om ons in te schrijven en om de kleuren van onze school te verdedigen. We wisten dat we een hoofdgerecht dienden te presenteren met skrei (een winterkabeljauw) en een Belgische schuimwijn. Het dessert diende ananas en vanille als basisingrediënten te bevatten. Verder was er ook nog een Mystery Box .”

Surf en turf

“Samen met onze leraar/coach Koert Van Kerckhove gingen we aan de slag. Ik mocht het hoofdmenu samenstellen en ik koos voor surf en turf, waarbij de vis gecombineerd wordt met vlees. Dat werd geserveerd met een cannelloni met champignons, sjalotjes en ham, een tartelette gevuld met snij- en suikerbonen en een crumble van groene olijven. Jens, die de afdeling patisserie en banket volgt, serveerde het beste dessert van alle deelnemers: parfait van chocolade, parfait van vanille, ananas geïnfuseerd met vanille, een crumble van noten en steranijs.”

Tien juryleden

“De Mystery Box hield in dat we een voorgerecht dienden klaar te maken met kalfszwezeriken, witte asperges en grijze garnalen. Dankzij het krokant bakken in paneermeel van de kalfszwezeriken, het klaarmaken van de witte asperges op de klassieke manier en onze crumble van de garnalen scoorden we hoog. Het volledige menu diende aan tien personen (juryleden) te worden geserveerd. We hebben lang en keihard gewerkt om dit resultaat te bereiken, we zien de behaalde trofee dan ook als een beloning voor de tijd en energie die we erin stopten.”

De overwinning legt geen windeieren voor Robbe, want hij mag straks al als chef aan de slag in het restaurant Bar en Grill Matthias in Veldegem.

(LB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten