https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

1 september is straks ook de ‘eerste toogdag’: “Eindelijk weer vreemden aanspreken”

Speciaal voor onze fotograaf gingen enkele klanten van In De Reisduif heel even aan de toog hangen. © Davy Coghe
Piet De Ville

Wie dat wil, kan op woensdag 1 september de eerste schooldag van de kinderen vieren door aan de toog van het stamcafé te gaan hangen. Op die dag gaat namelijk een resem versoepelingen in die na het Overlegcomité van vrijdag 20 augustus werden aangekondigd. “Een belangrijke stap naar bijna volledige vrijheid in het café”, klinkt het in het oudste toogcafé van Brugge, In de Reisduif.

Gedroogde hopscheuten boven de bar, oude spreuken en vergeelde foto’s aan de wanden en het pilsbier dat rijkelijk vloeit… Het is duidelijk: café In De Reisduif langs de Langerei in Brugge mag zich een onvervalste bruine kroeg noemen. Een kroeg ook waar de toog – door echte Bruggelingen ook graag den dis genoemd’ – een centrale rol speelt.

De stamgasten zijn dan ook maar wat blij dat ze vanaf woensdag 1 september opnieuw aan de toog mogen hangen. Het is één van de vele versoepelingen die aangekondigd werden op het overlegcomité van vrijdag 20 augustus. “Ik ben blij dat we volgende week weer aan de toog mogen zitten. Ik heb dat gemist, ja”, zegt Geert Pollentier. “Het is gewoon gezelliger en hoort bij het caféleven. Ik begrijp eerlijk gezegd niet waarom het niet mocht. Hoe kan die maatregel de overdracht van het virus tegenhouden? Maar goed, ik ben geen expert.”

Ook Franky Tourlamain kijkt uit naar de eerste toogdag. “Aan de toog legt een mens toch makkelijker contact. Daar zul je ook een vreemde durven aanspreken, wat niet of toch veel minder het geval is als je aan tafeltje moet zitten”, stelt Franky. “Wie alleen binnen komt, zal meestal alleen aan een volledig vrij tafeltje gaan zitten. Er is toch wat schroom om te vragen of je ergens bij mag gaan zitten. Dat is aan de toog niet het geval. Daar schuift iedereen gewoon gezellig aan. De afstand is letterlijk en figuurlijk veel kleiner.”

Uitbater Bruno De Schaepdryver noemt de versoepelingen “een nieuwe belangrijke stap naar bijna volledige vrijheid in het café.” Ook financieel zal het een pak schelen, zo blijkt. “Het feit dat de mensen ook terug rechtstaand zullen mogen consumeren, maakt voor mij wel een groot verschil qua capaciteit en omzet want zoals je ziet is het hier niet al te groot hé”, lacht Bruno. “Niet iedereen kan aan de toog zitten, dus veel mensen staan er rond en bij. Dat de klanten dan wel nog een mondmasker moeten dragen om naar het toilet te gaan, terwijl ze wel door elkaar mogen staan drinken, vind ik wel wat vreemd… Maar goed dat nemen we er dan voorlopig nog wel bij.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.