“Horeca mag weer overuren doen”

Horecazaken met een witte kassa mogen hun personeelsleden tot 360 overuren laten doen, schrijft Het Nieuwsblad. © © Zoonar/z.difeng
Redactie KW

De horeca kan zijn personeel weer probleemloos overuren laten kloppen, zo zegt staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) zondag in Het Nieuwsblad. Dat staat in een interne omzendbrief van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) aan de sociale inspecteurs, die vervolgens de horeca op de hoogte hebben gebracht.

Tegelijk met de invoering van de witte kassa, beloofde de regering aan de horeca dat ze elk personeelslid 300 – voor zaken met zo’n witte kassa zelfs 360 – overuren mochten laten doen, zonder hoge loonlasten.

Maandelijks maken meer dan 4.000 werknemers gebruik van die maatregel. Maar de voorbije weken kregen hun horecabazen vaak te horen dat dit niet langer kon. De sociaal secretariaten lieten hen weten dat hooguit 91 overuren toegestaan waren, fors minder dus. De vakbonden in de horeca hadden namelijk geweigerd een collectieve arbeidsovereenkomst over de maatregel af te sluiten. Vooral bij de kusthoreca was er zware ontevredenheid over het uitblijven van een akkoord.

Staatssecretaris Philippe De Backer wou daarom zo snel mogelijk weer rechtszekerheid bieden. “Sinds het mooie weer begin mei kregen wij heel wat klachten hierover. Ik ben blij dat er nu een akkoord is, zodat de sector de maatregel kan toepassen die ze verdiend heeft. Die is heel belangrijk om de vaste jobs te behouden.”

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.