Horeca-aanbod in Zandvoorde beperkt nadat enige tearoom de deuren sluit

Els Van Dessel moet haar horecadroom opbergen. © MF
Redactie KW

Horecazaak Sand in de Zandvoordedorpstraat 95 in Zandvoorde blijkt geen lang leven beschoren. Na amper vier maanden staat de zaak over te nemen.

Toen Els Van Dessel eind vorig jaar het pand voorbijliep waar vroeger De Leegaard was, bleek het liefde op het eerste gezicht. In april dit jaar opende haar zaak Tearoom Sand er de deuren, maar het nieuwe en enige restaurant in Zandvoorde sluit al na vier maanden de deuren.

De zaak was open sinds 1 april en werd Sand genoemd, verwijzend naar de oude benaming ‘Sand furdu’ uit de achtste eeuw. “De uitbating van de zaak bleek te zwaar voor mij”, steekt de zaakvoerster haar teleurstelling niet onder stoelen of banken. “Als alleenstaande mama van drie kinderen van 11, 14 en 20 jaar is de uitdaging te groot om Sand alleen uit te baten. Een zware dobber, want als mama was ik amper aanwezig voor mijn kinderen”, stelt Els.

Zware impact van de horecasector

“Ik woon wel in Zandvoorde, maar niet boven de zaak. Dat speelde ook wel ergens een rol, want de zware impact van de horecasector heb ik schromelijk onderschat. De qualitytime met mijn gezin leed onder de uitbating, ik zat tot 14 uur per dag in de zaak en dat kon zo niet verder“, klinkt het.

Els had al een horecaverleden in Brugge, waar ze met haar toenmalige partner een eetcafé runde op de grote markt. Door de verkoop van het gebouw moesten ze de zaak sluiten. “Omdat ik de bui zag hangen, had ik ondertussen een examen meegedaan bij de politie in Blankenberge. Ik volgde een opleiding sportwetenschappen en rechten. Mijn voormalige partner en ik kwamen allebei in het politiekorps van Blankenberge terecht, maar verhuisden van Brugge naar Zandvoorde omdat hij vandaar afkomstig was.”

In Zandvoorde vond Els nog het echte dorpsgevoel en dat gaf mee de stimulans om een nieuwe zaak op te richten in de wijk. ” De zware eikenhouten steunbalken werden om bouwtechnische redenen niet vervangen, maar bleven na een intense behandeling een referentie naar de vroegere Leegaard”, vertelt Els.

Het pand staat sinds kort online op de website van Immo Chantal uit Zandvoorde.
Het pand staat sinds kort online op de website van Immo Chantal uit Zandvoorde.© MF

“Ik wou de toestand niet langer laten aanslepen. Ik ben zo’n type dat niet veel geduld heeft”, lacht Els. “Professioneel kan ik straks terug naar mijn functie bij de politie in Blankenberge, waar ik verlof zonder wedde nam. De uitbating van een zaak moet je met twee doen, alleen is dat vrijwel onmogelijk. Die vergissing heb ik gemaakt. Ik deed mijn job doodgraag, pas op. Onze ontbijtformule op zondag viel erg in de smaak, al sterf je telkens wel een beetje als je ondervindt hoeveel werk erin kruipt. Ook onze verse gerechten hadden veel succes, dat was allemaal het probleem niet. Het is door familiale omstandigheden dat ik mijn horecadroom moet opbergen.”

Geïnteresseerde overnemers

“Ik zal alles in het werk stellen om de fakkel door te geven, zodat Tearoom Sand kan blijven voortbestaan, dat is mijn vurige wens. Intussen wil ik iedereen bedanken voor het vertrouwen de voorbije maanden”, laat Els weten. Volgens haar zijn er hier en daar wel eventuele geïnteresseerden.

Het pand staat sinds kort online op de website van Immo Chantal uit Zandvoorde. “Bistro en tearoom zonder concurrentie”, staat er te lezen. “Deze goed gelegen handelszaak biedt plaats aan zo’n 40 personen, met als extra troef en meerwaarde een zonnig terras voor nog eens een 40-tal personen”, klinkt het.

(MF)