“Hopelijk is die eiercrisis snel opgelost”

© annie callewaert
Redactie KW

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldde op 20 juli de aanwezigheid van insecticide fipronil in eieren. De voorbij dagen spraken sommige berichten over besmette eieren elkaar tegen: eerst waren er wel in ons land, later klonk het dat de maximaal toegelaten grens niet bereikt was, nu lijkt dat eieren van heel wat bedrijven toch besmet zijn. Ook in het Kakelend Kippenmuseum, waar de eieren nochtans puur biologisch zijn, weten ze niet meer waar ze zich moeten aan houden.

Het FAVV zou al langer op de hoogte geweest zijn maar sloeg niet meteen alarm omdat de concentraties fipronil de gezondheid niet bedreigen. Maar uit een tegenexpertise blijkt echter dat, in ieder geval bij één bedrijf, de waarden toch werden overschreden.

Vlooienbandjes

Fipronil is een middel dat gebruikt wordt onder meer in vlooienbandjes voor honden en katten. Het bestrijdt dus luizen, vlooien en dergelijke maar mag niet gebruikt worden bij dieren bestemd voor de voedselketen. Wie toch een groot aantal besmette eieren eet, kan last hebben van misselijkheid, overgeven, buikpijn of duizeligheid. Bij hele hoge dosissen is er kans op epilepsie en bij inname over een langere tijd kan het product zorgen voor schade aan de lever en schildklier en ook effect hebben op het zenuwstelsel. Anders dan veel mensen denken, is de stof wel niet kankerverwekkend.

Er heerst dus vooral onduidelijkheid. Hendrik David en Regine Laverge van het Kakelend Kippenmuseum vertellen dat ook zij niet meer weten waaraan zich te houden.

“In het seizoen hebben we zelf veel eieren nodig om onze pannenkoeken en dergelijke te bakken”

“Onze eieren zijn puur biologisch”, zegt Regine. “Dat is het probleem niet maar we horen steeds meer tegenstrijdige berichten. Voor de mensen die een groot bedrijf met legkippen hebben wordt dit een ramp. Wie zal al hun schade vergoeden?”

De eieren bij het Kakelend Kippenmuseum zijn in ieder geval niet in gevaar. “We krijgen wel meer vraag naar eieren”, vertelt Hendrik, “maar meer eieren verkopen kunnen we niet. We hebben maar een beperkte hoeveelheid eieren om te verkopen en in het seizoen hebben we er zelf veel nodig om onze pannenkoeken en dergelijke te bakken. Dus meer verkopen zit er echt niet in.”

“Daarbij”, valt Regine in, “het is niet onze bedoeling om eieren voor de verkoop te hebben maar wel om de eieren te laten uitbroeden. Ik heb weet van meerdere winkels die volledig zonder eieren zitten. De mensen zijn ze gaan opkopen, waarschijnlijk met het idee: nu we er nog aan geraken, moeten we een voorraad inslaan.”

Mayonaise en koekjes

“Trouwens, wie zal zeggen hoe het zit met alle producten die mogelijk met besmette eieren gemaakt werden en in de winkel liggen? Denk maar aan mayonaise, wafels, koekjes tot zelfs sommige soorten brood. Zullen die ook getest worden en moeten die ook allemaal uit de rekken verdwijnen? Het lijkt me een onbegonnen werk om alle producten die met eieren gemaakt worden te gaan testen.”

“Wij hopen in ieder geval, zowel voor de mensen die van de verkoop van eieren in hun inkomen moeten voorzien als voor de consumenten, dat deze eiercrisis snel wordt opgelost.”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier