Hoogspanningsverbinding Stevin zorgt voor primeur in ons land

© BELGA
Redactie KW

Voor het eerst in zowat dertig jaar is in ons land een volledig nieuwe hoogspanningslijn gebouwd. De nieuwe lijn Stevin moet de elektriciteit opgewekt door de windparken op zee naar het binnenland brengen. De 47 kilometer lange verbinding tussen Zeebrugge en Zomergem werd dinsdag officieel ingehuldigd door premier Charles Michel en energieminister Marie Christine Marghem.

Elia bouwde bijna drie jaar aan de verbinding en pompte er 340 miljoen euro in, goed voor het belangrijkste infrastructuurproject van de hoogspanningsbeheerder van de laatste vijftien jaar. Stevin is dan ook erg belangrijk voor de energietransitie in ons land. Het huidige stroomnet in West-Vlaanderen is volledig verzadigd. Zonder Stevin kan de stroom die wordt opgewekt door de nog te te bouwen windparken op zee niet tot in het binnenland raken. De Stevin-hoogspanningslijn is ook nodig om vanaf 2019 elektriciteit uit te wisselen met Groot-Brittannië, via de onderzeese kabel Nemo die momenteel wordt aangelegd.

Autosnelweg

De nieuwe verbinding van 380 kiloVolt is te vergelijken met een autosnelweg waarmee grote hoeveelheden elektriciteit kunnen worden vervoerd. Voor Stevin er was, diende dat in West-Vlaanderen te gebeuren via hoogspanningslijnen van 150 kiloVolt. Maar die kunnen de toevloed van stroom opgewekt door de windmolens op zee niet meer aan, eens alle geplande parken zijn gebouwd. Van die 47 kilometer hoogspanning is tien kilometer onder de grond te vinden, om een natuurgebied te ontzien.

Hoogspanningsverbinding Stevin zorgt voor primeur in ons land
© BELGA

Een primeur: het is voor het eerst dat Elia in ons land kabels van 380 kiloVolt onder de grond aanlegde. De hoogspanningslijn gaat ook onder het Boudewijnkanaal door, in een tunnel. Voorlopig wordt nog geen elektriciteit vervoerd over de nieuwe lijn. Dat zal pas in maart het geval zijn, als het windpark Rentel wordt aangesloten op de nieuwe hoogspanningsverbinding.

Hoogspanningsverbinding Stevin zorgt voor primeur in ons land
© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier