Hoevewinkels van Lincelam en Frambiosa y Besos uit Leisele en Beauvoorde smelten samen

Wouter Verheecke

Bert Samyn (35) en Wim Vandenberghe (46), twee biolandbouwers uit de streek, gaan voortaan samenwerken. De winkel van Bert in Leisele verdwijnt. Zijn producten vind je voortaan in het beter bereikbare verkooppunt van Wim, in Beauvoorde, die daarmee zijn aanbod uitbreidt. “Dit is een win-winverhaal.”

Wim Vandenberghe is aan zijn elfde jaar bezig met ‘Frambiosa y Besos’. De verse frambozen en bessen die hij teelt op zijn grond van 1,50 ha, verkoopt hij in zijn eigen winkel of levert hij aan horecazaken. Een klein deel van de oogst gaat nog naar twee maatwerkbedrijven in de streek. Daar worden de vruchten verwerkt tot confituren, sappen en siropen, die Wim eveneens verkoopt vanuit zijn winkel in Beauvoorde. Die verwerkte producten vind je vandaag ook in een vijftigtal winkels over heel het land.

Bert Samyn is met bioboerderij ‘Licelam’ in Leisele ongeveer half zo lang aan de slag als Wim. Hij kweekt voornamelijk groenten en ook wat fruit, op 2,7 ha. Hij verkoopt zijn producten vooral op de markten van Nieuwpoort en Roeselare, of in zijn eigen winkel in Leisele. Eventuele overschotten gaan naar groothandelaars.

Wim en Bert kennen elkaar al langer, want Bert heeft nog voor Wim gewerkt. Ze delen daarbij dezelfde filosofie. “Bio is voor ons allebei een heel logische keuze. We willen niet werken tussen de herbiciden of pesticiden, laat staan dat we behandelde producten verkopen en opeten. Het vraagt weliswaar meer werk om het onkruid manueel of mechanisch te bestrijden en de opbrengst is vaak kleiner of trager dan bij de gangbare landbouw. Daar staat echter onze arbeidsvreugde tegenover, die we rechtstreeks kunnen delen met de klanten. De producten zijn doorgaans ook voller van smaak. Die combinatie van bio, lokaal en kwaliteit valt in de smaak. We merken dat de consumenten door de coronacrisis bewuster bezig zijn met hun voeding. Ze zijn daarbij ook wat afgeschrikt door de grote mensenmassa’s in de grootwarenhuizen en verkiezen om bij een hoevewinkel te kopen”, klinkt het.

Eind augustus beslisten de boeren om samen te werken als ‘De Bioboeren’. “Concreet verdwijnt mijn winkel in Leisele, want die was voor velen moeilijk bereikbaar. De klanten vinden makkelijker de weg naar hier, langs de N8. Ik zal hier soms achter de toonbank staan, maar ik wil me vooral toespitsen op de markten. Zo wil ik vanaf volgend jaar ook elke week in De Panne staan met mijn marktkraam”, zegt Bert. “Ik profiteer dan weer van de schaalvergroting door Berts aanbod er hier bij te nemen. Bovendien kan ik zo het hele jaar rond een ruim aanbod aanbieden, ook buiten het fruitseizoen. Wat dat betreft, vullen onze producten elkaar perfect aan.”

Gratis pompoen

Op zaterdag 31 oktober openen ‘De Bioboeren’ voor het eerst hun vernieuwde winkel in de Gouden-Hoofdstraat in Beauvoorde. Elke klant krijgt die dag een gratis biopompoen, voor Halloween. Nu draaien ze op winterregime en is de winkel telkens open op woensdag, vrijdag en zaterdag, van 9 tot 18 uur. Vanaf juni zal de winkel ook op dinsdag, donderdag en zondag open zijn.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.