Hoe hard treft de nationale staking West-Vlaanderen?

© BELGA
Redactie KW

Op woensdag 13 februari houden de vakbonden een nationale stakingsdag. De vakbonden eisen meer loonopslag. Om hun doel te bereiken, willen ze het hele land platleggen. Wij zochten uit hoe hard de staking West-Vlaanderen zal treffen.

Trein, tram, bus

Bij de NMBS gaat de 24-urenstaking om 22.00 uur van kracht. Daar wordt verwacht dat bijna de helft van de treinen zal rijden. “Het merendeel van de IC-treinen zal tijdens de spitsuren rijden. Net zoals enkele L- en S-treinen. In de daluren zullen voornamelijk de IC-treinen rijden”, zegt woordvoerder Dimitri Temmerman. Wie de trein moet nemen, kan al vanaf vandaag checken of zijn/haar trein morgen rijdt. De NMBS raadt wel aan om ook morgen voor je vertrekt de routeplanner nog eens te checken. Een overzicht van de verwachte hinder vind je hier.

De Lijn zet morgen de werkwillige chauffeurs in op de belangrijkste verbindingen. Hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend, hangt af van het aantal chauffeurs dat ‘s ochtends en ‘s middags aan de slag gaat. “De kusttram rijdt morgen zeker, maar op welke frequentie is nog niet duidelijk”, zegt woordvoerster Inge Debruyne. Een overzicht van de verwachte hinder kan je vanaf dinsdagvanavond vinden op verstoring.delijn.be. Toch raadt de vervoersmaatschappij haar reizigers aan om de routeplanner nog eens te raadplegen voor ze vertrekken.

Luchtverkeer

DeInternationale Luchthaven Oostende-Brugge heeft momenteel geen zicht op eventuele hinder. “Alles hangt af van luchtverkeersleider Skyes. Als zij de geplande vluchten kunnen monitoren, is er geen probleem. En als er hinder is, weten we dat pas morgen. Maar de luchthaven zelf is morgen gewoon open“, zegt Wim Opdedrynck van de luchthaveninspectie.Het is wel zeker dat TUI Fly, net zoals enkele vrachtvliegtuigmaatschappijen, morgen uitwijkt naar Nederlandse en Franse luchthavens.

Bpost

Bij Bpost zullen de bonden alle acties dekken, maar ze roepen niet actief op om het werk neer te leggen. “We moeten wel rekening houden met eventuele blokkades aan de verdeelcentra en met de stakingsbereidheid van de personeelsleden. Hierdoor zal de hinder sterke regionale verschillen aannemen”, klinkt het bij woordvoerster Barbara Van Speybroeck. De krantenverdeling zou normaal vlekkeloos moeten verlopen.

Scholen

Wat het onderwijs betreft, verwachten de meeste scholen geen grote hinder, al is dat in sommige scholen nog onduidelijk. Leerkrachten mogen individueel beslissen of ze zullen staken, maar op een paar enkelingen na zullen de meeste leerkrachten gewoon lesgeven. Voor leerlingen die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer verwacht men wel hinder door vertragingen. Leerlingen die te laat zijn op school als gevolg van vertragingen bij het openbaar vervoer moeten dat wel kunnen aantonen.

Lokale besturen

In de meeste steden zal de staking weinig tot niet voelbaar zijn bij de openbare diensten. Een zeer beperkte groep personeelsleden zal wel staken, waardoor lichte hinder in sommige steden niet uit te sluiten valt. In Roeselare en Waregem verwacht men geen problemen. In Ieper en Brugge staken een tiental mensen verspreid over alle diensten van de stad, maar het stadhuis zal open zijn. In deze steden zal er waarschijnlijk wat hinder zijn op het containerpark door een tekort aan beschikbaar personeel. In Oostende verwacht men meer moeilijkheden. Daar zijn de openbare diensten morgen wel open, maar overal met een minimum aan personeelsbezetting. In Tielt en Kortrijk heeft men geen goed zicht op de impact van de staking.

(TR & HD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier