Hittegolf? De IJscentrale maakt 24 op 24 uur ijsblokjes en breidt uit met tweede fabriek

Zaakvoerder Thibaud Bekaert is trots op zijn premiumijs. © DRD
Redactie KW

In deze tropische temperaturen is de vraag naar allerlei vormen van ijsblokjes bijzonder groot. Dat is duidelijk te merken in De IJscentrale. De volautomatische productie van ijsblokjes draait er op volle toeren. “Door de coronacrisis huppelen we wat achter de feiten aan. We draaien 24 op 24 uur, 7 op 7 dagen”, stelt zaakvoerder Thibaud Bekaert.

Door de extreme hitte van de laatste dagen vliegen niet alleen airco’s en ventilatoren, ijsjes en gekoelde frisdranken de deur uit. Datzelfde geldt ook voor ijsblokjes. “Door de coronacrisis lagen we verscheidene weken stil. We draaien nu 24 op 24 uur, 7 op 7 dagen, om de grote vraag te kunnen beantwoorden”, verduidelijkt Thibaud Bekaert (42) van De IJscentrale in de Nieuwenhovestraat in Deerlijk. “We produceren drie soorten ijs: ijsballen, schilferijs en ijsblokjes. In één kilo gaan ongeveer 23 ijsbollen en 44 ijsblokjes.

Twaalf jaar geleden ben ik gestart met het verdelen van hoogwaardige ijsmachines en vijf jaar geleden kreeg ik de vraag of ik ook zelf ijs kon aanleveren. In de garage van mijn woning, hier een beetje verderop, ben ik begonnen met één ijsmachientje. Al snel kwam er tweede bij. Verdere uitbreiding drong zich op. Enkele maanden later namen we onze intrek in dit bedrijfspand, dat we helemaal aanpasten aan de behoeften van onze bedrijvigheid. Er werken hier momenteel tien mensen. Met de uitbreiding komen er heel wat werkkrachten bij. Ik ben nu dringend op zoek naar een administratieve assistent(e).”

Strenge kwaliteitsnormen

“De ijsproductie zit duidelijk in de lift. Mensen gaan royaler met ijs om, de ijsblokjes moeten niet meer geteld worden… Het mag ook iets kosten. Wij beschikken over een uniek product. Het water dat wij gebruiken voldoet aan de strengste filtereisen. Wij zijn ook een IFS-bedrijf, wat staat voor International Food Standard, waarbij de allerstrengste hygiënenormen worden gehanteerd.”

“We hebben een eigen labo waarin alles voortdurend wordt getest. Onze glasheldere ijsballen, ijsblokjes en crushed ice of schilferijs worden onder druk vervaardigd. Hiervoor gebruiken wij de ijsmachines van het Japanse merk Hoshizaki, die in het wereldje gekend en gegeerd zijn voor hun kwaliteitsijs. Het eindresultaat is glashelder en keihard ijs met een trage smeltcyclus.”

IJs is het belangrijkste ingrediënt van een cocktail, je wilt dus hoge kwaliteit

De IJscentrale werkt voor de meest gerenommeerde klanten in Europa. “Behalve België leveren we in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Alles wordt met diepvriescontainers ter plaatse geleverd. Vergeet vooral niet dat premiumijs de basis, het belangrijkste ingrediënt, is van iedere cocktail of drink. Bartenders zullen dat enkel bevestigen. Je kan er dus maar beter voor zorgen dat je het beste ijs gebruikt want een verwaterd drankje smaakt naar niks”, rondt Thibaud Bekaert af.

Nieuwbouw in Waregem gaat begin 2021 open

De IJscentrale trekt momenteel een nieuwbouw op met een bijzonder verhaal, in de industriezone Groenbek in Waregem. “We willen er eigenlijk de fabriek van de toekomst van maken”, stelt Thibaud Bekaert.

De huidige fabriek in Deerlijk is zwaar belast en draait op maximale capaciteit. “De coronacrisis heeft ons ook getroffen”, aldus Bekaert. “We hebben maanden productie gemist. Onze installaties worden nu niet meer stilgelegd en draaien continu. Vorig jaar hebben wij ruim 25 miljoen ijsballen geproduceerd. Ondanks de problemen met Covid-19 zullen we dit jaar de kaap van 34 miljoen ijsballen overschrijden. En toch kunnen we niet aan de totale vraag voldoen. Vandaar de beslissing om een tweede fabriek te bouwen in Waregem.

Die is er gekomen na een levensveranderende ervaring waarbij ik ben gaan inzien dat onze huidige manier van leven, die gekenmerkt wordt door een oneindige groei op een eindige planeet, niet langer door mezelf en onze organisatie kan voortgezet worden. Onze nieuwe manier van zakendoen rust op drie pijlers. Ten eerste mag winst maken niet langer de enige drijfveer zijn. We zien onszelf ook niet langer als een organisatie maar een organisme, dat in harmonie leeft met zijn omgeving en medewerkers. Ten slotte mag een bedrijf niet enkel nemen van de natuur zonder er iets voor terug te doen.”

Nieuwe visie

“Vanaf 2021 komen we met een nieuw bedrijfsverhaal. We willen inspirerend werken voor andere bedrijven die zich bewust zijn van de ramkoers die we momenteel varen. Zo willen we geen drinkwater meer verspillen: enerzijds door ons eigen waterzuiveringsstation te gebruiken en anderzijds door het ontwikkelen van eigen technologie die van elke druppel ijs maakt en niet langer met waterverslindende ijsmachines te werken.

Onze medewerkers willen we een plaats geven waar ze zichzelf kunnen zijn en zich kunnen ontplooien. We bouwen een megaserre die het hele jaar door zal verwarmd worden met restwarmte uit onze installaties. Daarin gaan we voedsel kweken om de gezinnen die bij ons werken te voeden. Op het dak staan er ook al twee bijenkorven, voor het bestuiven van de bloemen rond de fabriek maar ook voor lekkere honing.

Verder kijken we hoe we het plastic dat we de wereld inbrengen, er met een deel van de winst weer uit kunnen halen. Je kan niet zomaar de planeet vervuilen zonder er iets voor terug te doen. Dit is de enige manier waarop we in de toekomst ethisch zaken kunnen doen.”

(Rik Devos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier