Hilde en Hans openen ‘Non’: “We zijn terug in Kortrijk omdat Kortrijk terug is”

Hilde Prevost en Hans Verbeke in hun nieuwe winkel 'Non' in de Grijze Zusterstraat. (foto KDS)
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Wie wel eens door de Grijze Zusterstraat passeert, het korte winkelsteegje tussen de Lange Steenstraat en het pleintje in de schaduw van de Sint-Maartenskerk, het Jozef Vandaleplein, zal er misschien al de grote affiches gezien hebben met de afbeelding van een non. Ze hangen tegen de ramen van het winkelpand dat er op 28 september de deuren opent. ‘Non’ wordt ook de naam van de eigenzinnige boetiek waarmee Hilde Prevost en Hans Verbeke hun herintrede doen in eigen streek. En hun ‘non’ kunnen we op verschillende manieren verstaan.

Hans Verbeke en Hilde Prevost zijn sinds een jaar of acht een koppel. Ze hebben een verleden dat wel even teruggaat in de Kortrijkse geschiedenis van durvers, excentriekelingen en avonturiers. Zij zat altijd in de wereld van de mode, hij in de muziekwereld. De laatste jaren woonden en werkten ze samen in Gent. Destijds waren ze uit hun geboortestad weggevlucht omdat ze snakten naar de grootstad en grotere ideeën.

Hilde werkte vijftien jaar bij Ann Demeulemeester en ze had met ‘Les Gens de Labas’ ook een eigen collectie die in shops over de hele wereld te koop werd aangeboden. Hans was de zanger van het snoeiharde Liar, had een eigen platenlabel en was een van de voortrekkers van H-8000, een hardcore-scene die tot in ‘s werelds verste uithoeken volgelingen had. Vorig jaar kwam er nog een bejubelde documentaire uit over die H-8000 en in november presenteert Hans een 640 pagina’s tellend boek over diezelfde scene.

Terug naar de heimat

Vooral Hans wou naar zijn geboortestad terugkeren. “Kortrijk is mijn heimat”, zegt hij. “Wij zijn terug omdat Kortrijk ook terug is. Het Kortrijk van tien jaar geleden was passé, de stad was niet meer mee. Maar nu leeft en bruist het hier. Het is een provincienest, zeggen ze in grotere steden, maar dat is ook een van de charmes ervan. Hier kom je overal mensen tegen die je kent.”

https://www.youtube.com/watch?v=RSnYshN6KNA

Hilde knikt en neemt over. “Ik ben teruggekomen naar Kortrijk omdat Hans zin had om terug te keren. En ook wel omdat ik zelf een beetje intiemer, bewuster en intenser wou gaan leven. Dat klinkt raar, als je uit een grootstad komt, maar een grootstad kan soms ook heel onpersoonlijk zijn. Ik miste het om gewoon in de straat rond te lopen, te zwaaien naar mensen en iemand tegen te komen met wie je zomaar eventjes een babbeltje kunt slaan. Bovendien voel je dat Kortrijk ook een zekere grootstadvibe aan het krijgen is. Alsmaar meer mensen zijn hier op een fijne manier met mode, architectuur en kunst bezig. En de stad wordt zich meer en meer bewust van haar vele kwaliteiten.”

Hilde en Hans openen 'Non':
© KDS

Met haar eigen collectie had Hilde Prevost op een gegeven moment showrooms in Parijs, Moskou en New York. “Ik kom van overal en nergens”, zegt ze. En ook Hans omschrijft zichzelf graag als een zwerver. Hij stond wel vaker op podia in Amerika, Japan en andere buitenlanden.

Einde nomadenbestaan

Maar met ‘Non’ komt er een einde aan hun nomadenbestaan. “We hebben ook een huis gekocht,” zegt Hilde. “Een gebouw dat lang leeg heeft gestaan. Op een supertoffe locatie. Mensen zagen blijkbaar niet wat ze ermee konden doen. Maar we hebben het gerenoveerd zoals de architect het in de jaren 60 bedoeld heeft, met een heel moderne touch.”

De winkel waar ze weldra hun ‘Non’ neerzetten is een ander gebouw waaraan ze hun hart verpand hebben. “Een iconisch pand”, zegt Hilde. “Daphne & Chloé heeft hier gezeten, dit is ook de plek waar Armani voor het eerst in Kortrijk werd verkocht, iedereen die van shoppen houdt, kent deze locatie.”

“We gaan er trouwens meer mee doen dan er gewoon winkel houden. In ‘The Box’, een aparte en ruime etalage, zullen bevriende ontwerpers en kunstenaars hun verhaal kwijt kunnen. Hans zal hier ook zijn zeefdrukatelier onderbrengen, en zal tal van zaken bedrukken die hier in de winkel te verkrijgen zullen zijn,…”

Hilde en Hans openen 'Non':
© KDS

Hans knikt van ja en neemt weer over. “We gaan Kortrijkse t-shirts maken, met typische uitspraken of slogans. Dat kan iets zijn als ‘Kortrijkse Leiepisser’ of ‘Dikkenek’. Ik zeg maar iets.” Of ‘Zwijgt en doe voort’, suggereert Luc Bille, vriend des huizes, die ervoor gezorgd heeft dat de winkel straks ecologisch verlicht wordt. Hans gaat onverstoord verder. “Er zal hier ook merchandise te vinden zijn van alle bands die een link met Kortrijk hebben. Dat kan Idiots of The Definitivos zijn, maar ook Amenra, SX, Balthazar, Goose, Ozark Henry, Liar natuurlijk of The Mars Model.”

Durven bloeden

Naast de eigen halssnoeren, handtassen, sjaals en t-shirts van Les Gens de Labas, de collectie van Hilde, en de bedrukkingen van Hans’ Print Clinic komen er ook ontwerpen van andere Belgische designers, veelal handgemaakte en ecologische verantwoorde stukken waarmee Hans en Hilde willen ingaan tegen de wegwerpcultuur.

Vandaar ook de naam ‘Non’. “Enerzijds een verwijzing naar De Grijze Zusterstraat”, legt Hilde uit, “maar anderzijds ook een ‘Neen’ tegen de overproductie, de wegwerpcultuur, de grote ketens, de kinderarbeid, de sweatshops, en tegelijk een ‘oui’ aan creativiteit, vernieuwing en shop local.”

Het aanbod van ‘Non’ zal niet online te vinden zijn. “We willen mensen aansporen om lokaal te winkelen. Dat ze nog eens binnenstappen in de winkel, de shop. En een babbeltje slaan“, voegt Hans er aan toe. “We doen dit voor ons plezier,” zegt hij nog. “Ondernemen zit in onze genen. Dat betekent dat je af en toe moet durven. Soms moet je ook durven bloeden. We hebben al gebloed in het verleden. Maar dan weet je: een nieuw infuus en je bent weer vertrokken.”