Dinsdagochtend zakte Viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits (CD&V) af naar Kortrijk. Ze opende er het Circular Materials Center, een nieuw opleidings- en onderzoekscentrum voor de kunststoffen- en textielsector. De Vlaamse regering investeert meteen 500.000 euro in het centrum.
In het bijzijn van Viceminister-president en Vlaams minister van Economie, Innovatie en Werk Hilde Crevits openden POM West-Vlaanderen, Centexbel, KU Leuven en PlastIQ dinsdag in Kortrijk officieel de deuren van het Circular Materials Center, het nieuwe opleidings- en onderzoekscentrum voor de kunststoffen- en textielsector.
Flinke opmars
Circulair ondernemen is aan een flinke opmars bezig. Met de opening van het Circular Materials Center (CMC) wil West-Vlaanderen een voortrekkersrol nemen en alle expertise en knowhow rond circulair ondernemen bundelen. Met meer dan 900 bedrijven, zowat 15.000 jobs en een toegevoegde waarde van meer dan 1,2 miljard euro is de speerpuntsector Nieuwe Materialen dan ook een sleutelsector voor de West-Vlaamse economie en welvaart.
De vernieuwde site integreert de bestaande test- en onderzoekshal van het Vlaams Kunststoffencentrum (VKC), een nieuwe innovatiehal, een uitgebreid opleidingscentrum en een uitgebreid aanbod aan moderne vergader- en eventfaciliteiten. “Toen bleek dat het VKC-gebouw te klein was voor de ambities van deze speerpuntsector hebben we beslist om uit te breiden”, vertelt Jean de Bethune, voorzitter van POM West-Vlaanderen.
“Het Circular Materials Center is de kers op de taart van een jarenlange samenwerking binnen het partnerschap van Fabrieken voor de Toekomst Nieuwe Materialen onder de coördinerende rol van POM West-Vlaanderen. De gebundelde krachten van alle kennis-en opleidingspartners, sector- en werkgeversorganisaties en vele bedrijven uit de sector zitten onder het dak van dit gebouw.”
Extra middelen
Blikvanger in de nieuwe inkomhal is de Innovation Wall. Dit uithangbord etaleert de meest creatieve en innovatieve realisaties van bedrijven uit de sector. Jaarlijks wordt een nieuwe oproep gelanceerd om nieuwe producten voor te stellen.
“De duurzame transitie is een belangrijke beleidsprioriteit in het Vlaamse relanceplan. Daarom hebben we extra middelen vrijgemaakt voor innovatie in de circulaire economie, onder andere specifiek voor textiel en kunststoffen”, aldus minister Crevits. “Om iedereen mee te krijgen in die transitie, is het van essentieel belang voldoende aandacht te geven aan het opleiden van werknemers zodat zij nieuwe competenties kunnen ontwikkelen. Met de Vlaamse Regering investeren we 500.000 euro in het Circular Materials Center om de realisatie en werking ervan te ondersteunen en de aanwezige expertise en knowhow nog meer te laten groeien.”
Voor bedrijven
Het CMC is er in eerste instantie voor bedrijven. “Bedrijven kunnen bij het CMC terecht voor een combinatie van nieuwe materiaalontwikkelingen, materiaalkarakterisatie, numerieke simulaties en test-runs. De onderzoekexpertise is sterk uitgebouwd op vlak van spuitgieten, extruderen, compounderen, fundamenteel en toegepast polymeeronderzoek of 3D-printen“, somt Piet Desmet, vicerector KU Leuven op. “Bedrijven kunnen ter plaatse in cocreatie en onder begeleiding innovatieve ideeën ontwikkelen en uittesten. We staan paraat voor zowel het oplossen van eenvoudige problemen als langdurig onderzoek voor bedrijven.”
De totale projectkost bedraagt 2.500.000 euro. Minstens 650.000 euro hiervan wordt bijgedragen door provinciale middelen. Het project kreeg Europese steun van EFRO en Vlaanderen kende 500.000 euro toe uit het Hermes-fonds.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier