Heuvelbon zorgt voor beroering

Ivo Fonteyne en Hilde Stragier.©Eric Flamand EF
Ivo Fonteyne en Hilde Stragier.©Eric Flamand EF
Redactie KW

In het kader van de Covid-19-crisis kreeg de gemeente Heuvelland van de Vlaamse overheid een budget van ruim 13.000 euro dat gebruikt kan worden als consumptiebudget voor kwetsbare huishoudens. Voor de verdeling daarvan werd de Heuvelbon (waarde 10 euro) in het leven geroepen. “Reeds een derde van de bonnen werd opgevraagd door de doelgroep, de actie loopt dus zeer vlot”, duidt Hilde Stragier (Gemeentebelangen). Alhoewel NVA het initiatief genegen is, stelt ze zich wel vragen bij de lijst van handelszaken waar de bon gebruikt kan worden.

Vanaf half november konden kwetsbare gezinnen de Heuvelbon aanvragen en daarmee aankopen doen in bepaalde handelszaken in Heuvelland. Nu heeft N-VA Heuvelland heel wat vragen bij het toepassen van deze regel. “We vinden het uiteraard goed dat deze doelgroep een duwtje in de rug krijgt, en dat de lokale handel daar ook wat van meepikt”, zegt Ivo Fonteyne.

“Toch kijken we met verwondering naar de lijst van deelnemende handelszaken. Zo bemerken we dat die voor bijna de helft bestaat uit restaurants en ook nog een vakantieverblijf. We vragen ons af of er veel hulpbehoevende mensen zijn die de bon hier gaan besteden.”

‘Levensnoodzakelijke producten’

“Het is hen uiteraard gegund, maar laat ons eerlijk zijn: daarmee zijn ze toch niet veel geholpen. En de restaurants ook niet want zoveel kwetsbare gezinnen zullen er niet op restaurant gaan”, klinkt het. We denken dat deze mensen veel meer gediend zijn met een aankoopbon in winkels die voorzien in levensnoodzakelijke producten zoals voedingsmiddelen, producten voor persoonlijke hygiëne, kledij of brandstof.”

Hilde Stragier weerlegt de kritiek. “Alle handelszaken werden door ons aangeschreven om in te tekenen. We deden dat via de diensten van de lokale economie. Uiteindelijk maakten we een gevarieerde lijst op van handelszaken. Uiteindelijk zijn allerlei handelaars met allerlei producten ingeschreven, mensen kunnen dus bij alle types winkels terecht.”

Geen bijsturing

De actie loopt nog tot eind augustus en zal door de gemeente niet bijgestuurd worden. Ook voormalig OCMW-voorzitter en N-VA bestuurslid Ward Dierickx stelt zich ondertussen luidop vragen. “We horen dat bepaalde winkels die levensmiddelen verkopen niet aangesproken zijn om deel te nemen. De aanpak van de verdeling van die 13.000 euro mist dus duidelijk zijn doel. Hoe werden de deelnemende zaken benaderd, waarom deze wel en andere niet? Er schortte dus blijkbaar iets aan de communicatie naar de winkeliers toe.”

Wat de communicatie betreft gaf schepen Hilde Stragier mee dat de handelaars werden ingelicht via een e-mailbericht. Uit de discussie op de recente gemeenteraad zou kunnen blijken dat niet iedereen even vlot de mailbox checkt op nieuwe berichten. (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.