Tussen de borstels, schoppen en rekken van hun garage in de Kortrijksestraat in Heule staat een compacte Grainfather- brouwinstallatie. Als gediplomeerd zytholoog brouwde Pieter hiermee een eerste keer 20 liter, liet die vervolgens gisten en lageren. Zo ging dat maanden verder. Brouwen, proeven, bijsturen en opnieuw beginnen. Zo een keer of acht.
...

Tussen de borstels, schoppen en rekken van hun garage in de Kortrijksestraat in Heule staat een compacte Grainfather- brouwinstallatie. Als gediplomeerd zytholoog brouwde Pieter hiermee een eerste keer 20 liter, liet die vervolgens gisten en lageren. Zo ging dat maanden verder. Brouwen, proeven, bijsturen en opnieuw beginnen. Zo een keer of acht. Net zo lang tot Lies zei "I Like". Vandaar dan ook de naam 'Tripel I like'.Pieter bepaalt de brouwstijl en hij koos voor aromatische hop in een tripel. "Voldoende hoog in alcoholpercentage om een mooie combinatie te krijgen met een stevig gerecht, maar met een boeket dat subtiel genoeg blijft om niemand omver te blazen op een terras in de zon."Pieter en Lies wilden wel niet het zoveelste streekbier brouwen: "We hebben enkele familieleden die geen gluten verdragen. Zo kwamen we op het idee voor een glutenvrije tripel. Wat niet evident is, maar we leerden hoe je de gluten eruit haalt maar de smaak erin houdt." Het eindresultaat was een amberkleurige glutenvrije tripel van hoge gisting met nagisting op de fles.Omdat je met 20 liter bier moeilijk de wereld kan laten proeven van je creatie -- en omdat een garage geen brouwerij is -- ging het finale recept naar BeerSelect in Gent die brouwt voor derden. "Iedere renner die meedoet aan de koers hoopt stiekem ooit een prijs in de wacht te slepen", bekent Pieter Van den Weghe. En zo waagde het koppel onmiddellijk zijn kans op de World Beer Awards "We waren natuurlijk realistisch. Je neemt het op tegen 's werelds beste professionele brouwers. Onze intentie was dus vooral te leren uit de feedback van de jury." Het werd een mooi resultaat: brons voor 'Tripel I like' in de categorie World's Best Speciality Gluten-free."Ik zie drie factoren die meespeelden om tot dit, toch wel uitzonderlijke, resultaat te komen", zegt een trotse Pieter, die nog voorzitter geweest is van de Tinekesfeesten. "Observatie, creativiteit en luisteren naar feedback. Kijken hoe anderen het doen maar je wil natuurlijk geen kopie maken van een bestaand bier, je wil je persoonlijkheid, of die van Lies, vertalen in je recept. Tot slot moet je openstaan voor feedback. Onze dichtste familie en enkele vrienden waren ons klankbord en durfden ons oprecht te zeggen wanneer het niet te drinken was."Voor meer info over het winnende bier en waar het te verkrijgen is: www.beerilike.be. Ook online bestellen kan.(NOM)