Het verhaal achter de lichtgevende gele wolk: geen ‘Ufoots’, wél serres!

Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

Het mysterie van de lichtgevende gele wolk in de regio Eernegem/Ichtegem is opgelost: de gloed komt van serres. Het belichten van groenten is sinds kort een booming business.

In de glastuinbouw (lees: kweken in serres) is de installatie van WKK (warmtekrachtkoppeling) sinds kort een booming business. Met deze installatie kunnen de serristen elektriciteit opwekken. Je kan die elektriciteit op het net injecteren en je daarvoor laten betalen door energieleveranciers als Electrabel. Maar die prijs ligt zo laag dat het interessanter is om de elektriciteit zélf te verbruiken. Om bijvoorbeeld in je serres je groenten te belichten.

Overwinteren

Dankzij deze zogenaamde assimilatiebelichting wordt de groei van de planten bevorderd en -vooral- kan je hierdoor ‘overwinteren’, de teler kan zijn productie tijdens de winter op peil houden. “Dat kan tot 30 procent meer productie opleveren,” licht Chris Vandenbulcke van Callewaert NV uit Bavikhove toe, installateur van elektriciteit en gespecialiseerd in de installatie van WKK’s. “De groenten worden zowel van bovenaf belicht met ontladingslampen als zijdelings met LED-verlichting.”

De plant heeft ‘s nachts wel een verplichte rust nodig. De serrist gaat dus kunstmatig de dagen wel verlengen maar nooit heel de nacht door belichten.

Die meerproductie is natuurlijk andere serristen niet ontgaan waardoor de ene na de andere ‘s nachts gaat belichten en zijn investering ziet renderen.

En wij krijgen er dus gratis een lichtspektakel bij. Geen “Ufoots” dus zoals instagrammer @bartcast op z’n Bevergems op onze fanpagina suggereerde.

(mlt)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.