“Het einde van het beroemde koekebrood en de St-Maartenskoeken”

Foto MVO
Redactie KW

Luc Huyghe van bakkerij De Hollander in Veurne hield het in december vorig jaar voor bekeken, op zijn 66ste. Op zijn veertiende belandde Luc in de stiel, als leerjongen bij bakker Odiel. In 1974 nam hij de zaak van Noël De Hollander over. Samen met zijn vrouw Conny hield hij het meer dan 40 jaar vol, en van heinde en verre kwamen de mensen voor zijn koekebrood en Sint-Maartenskoeken.

Deze reportage maakt deel uit van het dossier ‘Bakkers in West-Vlaanderen’.

Met nostalgie denkt Luc daaraan terug. “Mijn vrouw en ik draaiden al die jaren bijna 12 tot 15 uur per dag in het atelier. Met patisserie hield ik me niet bezig, want dan zou ik extra personeel moeten aannemen en het atelier vergroten. Ik wilde mij concentreren op mijn specialiteiten. En het feit dat mensen daarvoor van Antwerpen en Frankrijk kwamen, bewijst dat ze de kwaliteit van ambachtelijke producten zeker nog appreciëren.”

Helaas kreeg Luc gezondheidsproblemen. “Dus begon ik rond te kijken voor een overnemer”, zegt hij. “Want aan geen van mijn vier zonen moest ik het vragen. Vroeger moest ik ze haast een schop onder hun achterste geven voor ze mee wilden helpen. Ze deden het wel, maar altijd met een lang gezicht en nu zijn ze wijselijk zo ver mogelijk naar het binnenland verhuisd.”

“Toch bleek er ineens een lichtpuntje, want er doken vier kandidaten op die interesse hadden in de overname. Eén jonge gast zag het helemaal zitten, en hij wilde ook het pand kopen. Ik dacht dat de deal rond was, tot de huiseigenaar stokken in de wielen stak door de vraagprijs van het pand ineens op te drijven. Dus haakte mijn kandidaat af en heb ik de boeken dichtgedaan.”