Hendrik Lanszweert uit Lissewege viert twintig jaar bakkerij met gemengde gevoelens: “Overnemers? Daar reken ik niet op”

(foto SR)
(foto SR)
Stefaan Reuse
Stefaan Reuse Medewerker KW

In Lissewege had bakker Hendrik Lanszweert (45) dinsdag reden tot feesten: zijn bakkerij bestaat twintig jaar. Hij hoopt dat zijn 16-jarige zoon Robin later de fakkel zal overnemen.

Die zoon werkt nu al mee in de bakkerij, maar ook op het land, want bij Lanszweert telen ze hun eigen graan voor hun brood. Maar of hij de fakkel van vader Hendrik ooit overneemt?

Zwaar

“Het is een bijzonder zwaar beroep”, zegt Hendrik. “Elke nacht moet je werken, ook met de feestdagen. Gelukkig doe ik het graag en wil ik het nog zo lang mogelijk blijven doen. Op overnemers moet je niet rekenen. De voorbije maanden zijn tien bakkerijen gestopt waarvan er slechts één overgenomen werd. In de bakkerijschool zie je steeds minder leerlingen. Eenmaal ze zestien jaar zijn en beginnen uitgaan, haken ze af voor bakker. In onze tijd hadden wij geen gsm op jonge leeftijd.”

“In twintig jaar heb ik veel zien veranderen. De klanten vragen meer over de afkomst van hun brood. Ik teel mijn eigen granen en dat is voor heel wat klanten een meerwaarde. Het is eigenlijk het beste voorbeeld van korte keten. Wij kunnen waken over de kwaliteit van ons graan, wat zorgt voor beter en gezonder brood.”

Leuke attentie

“Ook ons dorp heb ik zien evolueren. Er zijn hier de voorbije jaren heel wat meer mensen komen wonen. Verder heb ik de Beeldenroute zien groeien, die heel wat bezoekers lokt en zo ook een meerwaarde is voor onze zaak. De mensen komen in die periode vaker binnen voor droog gebak, maar nemen ook vaak een brood mee naar huis. De Beeldenroute begint dit jaar al een maand vroeger, en dat is een opsteker voor alle zaken in het dorp.”

In de bakkerij kregen alle klanten dinsdag een leuke attentie, en waren er ook nog eens twintig mooie prijzen te winnen.

(SR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.