Helft minder studentenjobs aan de kust door corona

Hermien Lelong uit Brugge kan niet klagen: zij heeft niet één, maar drié vakantiejobs. "Ik ben heel blij dat ik kan werken." © Davy Coghe
Olaf Verhaeghe

Studenten die komende zomer een zakcent willen bijverdienen, krijgen het dit jaar een stuk moeilijker om een job te vinden. Uit cijfers van de VDAB blijkt het aantal vacatures voor jobstudenten ruim 20 procent lager te liggen dan vorig jaar. Aan de kust snoeide corona nog harder in het aantal studentenjobs: daar viel het aantal vacatures terug met maar liefst 56 procent.

Of het nu in de horeca, in de retail, in de schoonmaak of in een fabriek is: studenten willen werken. Uit een grootschalige enquête van uitzendkantoor Randstad onder jongeren van 15 jaar en ouder blijkt dat 84 procent betaald werk doet. Drie op de vier studenten werkt normaal tijdens de zomer, meer dan ooit tevoren.

Maar een job vinden, kan dit keer wel eens een stuk moeilijker worden. Het aantal vacatures voor studentenjobs bij de VDAB ligt in West-Vlaanderen maar liefst 20,80 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Waar er tussen juni 2018 en mei 2019 nog 11.119 vacatures waren, valt het aanbod dit jaar terug op 8.872 plaatsen. Een vijfde minder dus, en dat terwijl het aanbod aan werkwillige studenten allerminst afneemt.

De daling is het sterkst te voelen in het arrondissement Oostende: aan de kust viel het aantal vacatures met maar liefst 56,40 procent terug. Ook in het arrondissement Ieper, Diksmuide en Tielt is er bijna de helft minder plaats voor jobstudenten. Enkel het arrondissement Veurne laat een lichte stijging van 7,60 procent noteren.

Geen zomerpiek

Volgens Joke Van Bommel, Vlaams woordvoerder van de VDAB, vertoont het aanbod studentenjobs jaarlijks eenzelfde, duidelijk patroon: een piek in de maanden mei en juni waarna het aantal vacatures afneemt en in december het laagste punt bereikt. “Werkgevers bereiden zich voor op de zomer en de eindejaarsperiode en geven dus hun vacatures in de maanden daarvoor door”, zegt Joke. “In tegenstelling tot andere jaren zien we dat de stijging naar de traditionele zomerpiek fel werd onderbroken. In maart stokte het aantal studentenjobs en in april zagen we een sterke daling. Voor mei is er een kleine toename, maar onvoldoende om het aanbod recht te trekken.”

Ook hier gooit het coronavirus dus veel roet in het eten. Bij Randstad verwachten ze een daling voor studentenarbeid van 20 tot zelfs 30 procent in vergelijking met vorig jaar. “Het wordt dus nog moeilijker dan anders. Studenten werken nu eenmaal vaker in sectoren die de voorbije maanden meer dan gemiddeld zijn getroffen door corona“, stelt woordvoerder Jan Denys. “De impact op de studentenarbeidsmarkt ligt duidelijk hoger dan de rest van de uitzendmarkt. Zeker horeca – veruit de populairste sector voor studentenjobs – valt moeilijk te voorspellen. Maar ook pretparken, de evenementensector en de detailhandel kregen het zwaar te verduren.” Bij Plopsaland bijvoorbeeld plant men deze zomer een kwart minder jobstudenten in te schakelen.

Ook de daling in de VDAB-vacatures laat zich net vooral bij horeca en toerisme voelen. “Nu de horeca begin juni opnieuw is gestart, kunnen we wel een stijging verwachten“, stelt Joke Van Bommel nog. “Maar inschatten hoe groot die zal zijn, is niet evident. Er spelen immers heel wat onzekere factoren. Kan een restaurant het beperkt aantal klanten aan met enkel het vast personeel? Of hebben ze net meer personeel nodig nu ze langer open zijn om de sluitingsdagen te compenseren? En vooral: wat als een tweede golf dreigt?”

Diezelfde vragen stellen ook de vakbonden zich. Edelbert Masschelein van het ABVV, dat met Magik?! vzw een specifieke afdeling voor jongeren heeft, maakt zich zorgen over de moeilijke zomer op vlak van studentenarbeid. “De traditionele kanalen om een vakantiejob te vinden, lopen een pak moeilijker, dat merken we uit heel veel vragen van studenten“, zegt hij. “Natuurlijk hopen wij met hen mee op een positieve evolutie in juli. Het wordt week per week evalueren, maar vandaag ziet het er niet rooskleurig uit.”

Dat sectoren als de bouw wel plaats hebben voor jobstudenten, acht het ABVV onvoldoende. “Het helpt, maar het zal nooit de put van de tewerkstelling in de horeca kunnen vullen.”

Voorzichtigheid

Bart Boelens, ondervoorzitter van Toerisme Oostende, voorzitter van Horeca Middenkust en zelf hotelier en strandbaruitbater, schrikt naar eigen zeggen van de grote daling in vacatures voor jobstudenten. “Ik had een daling verwacht, maar zoveel… Zelf werk ik ieder jaar met heel wat jobstudenten, ook dit jaar hou ik daaraan vast“, zegt hij. Een verklaring voor het beperkte aanbod voor studenten in de kusthoreca wijt Bart aan de recente heropstart van de horeca. “Je voelt wel dat velen nog wat voorzichtig zijn. Al denk ik dat het vanaf juli weer zal loslopen, zeker ook wat de studentenarbeid betreft.”

“Uiteindelijk draait zowat iedereen in onze sector op een derde of op maximaal de helft van de capaciteit”, reageert Yves Van Moorter, voorzitter Horeca Oostkust en hotelier in Wenduine minder verrast. “Er is op dit moment zeker een groot overaanbod aan studenten en je merkt dat die jongeren effectief op zoek zijn naar een job voor de zomer. Wat me wel verontrust, is het feit dat steden en gemeenten almaar meer studenten aanvaarden, bijvoorbeeld als steward. Dat betaalt een stuk meer dan in de horeca en ik vrees dat, als de situatie weer ietwat normaliseert, heel wat goede krachten al werk zullen hebben.”

Hermien heeft drie studentenjobs: “Ik ben heel blij dat ik kán werken”

Wie wél een studentenjob vond, is Hermien Lelong (21). De Brugse studeert verpleegkunde aan Vives, werkt in twee verschillende woon-zorgcentra en draagt daarnaast haar steentje bij in restaurant Grilladin in Brugge. “Ja, ik ben heel blij dat ik vakantiejobs heb, dat ik kán werken. Mijn ouders hebben me vroeger altijd wel wat aangespoord om een studentenjob te zoeken. Het is toch belangrijk om een eigen centje te verdienen. Het grootste deel van het verdiende geld spaar ik. Nu ik amper kosten heb, is dat het ideale scenario.”

Ook Hermiens vrienden hebben quasi allemaal een studentenjob gevonden. “Gelukkig. Bij de een liep de zoektocht vlotter dan bij de ander, maar uiteindelijk is er wel werk te vinden. Vooral in de horeca, ondanks de coronacrisis. Velen zoeken ook bewust, net als ik, iets in de lijn van hun eigen studies.”

Maar dreigt haar vakantie met drie jobs niet eivol te raken? “Dat valt wel mee, ik vind het vooral leuk om bezig te zijn. En ik ben ook wel nog thuis en heb tijd voor mijn vrienden. Er is nog voldoende ruimte voor ontspanning.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier