(H)eerlijk Staden wijst de kortste weg naar producten van eigen bodem

Filip Demaegdt en Leen Demeulenaere van Aardbeien Demaegdt samen met schepen Chris Verhaeghe en burgemeester Francesco Vanderjeugd.© Joke Couvreur
Filip Demaegdt en Leen Demeulenaere van Aardbeien Demaegdt samen met schepen Chris Verhaeghe en burgemeester Francesco Vanderjeugd.© Joke Couvreur
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Met de campagne (H)eerlijk Staden wil de gemeente haar inwoners de kortste weg naar producten van eigen bodem wijzen. 16 lokale producenten schreven zich in. Vanaf mei kunnen bewoners die bij die lokale producenten kopen Stadenbonnen winnen.

De campagne (H)eerlijk Staden toont de bewoners de kortste weg naar producten die geteeld worden op eigen bodem. “Bij de lokale landbouwer of sierteler krijg je niet alleen kwaliteit, maar ook het milieu en de lokale economie varen er wel bij”, aldus schepen Chris Verhaeghe (Open VLD). Het gemeentebestuur lanceerde inmiddels een oproep naar Stadense producenten die mee hun schouders onder de campagne willen zetten. 16 producenten tekenden al in. “Nog tot 20 april kunnen geïnteresseerde landbouwers of siertelers zich aanmelden via www.staden.be/korteketen”, zegt schepen Chris Verhaeghe (Open VLD).

Groenten en fruit

De nieuwe campagne werd voorgesteld bij de Oostnieuwkerkse familie Demaegdt uit de Spanjestraat. Zij zijn gespecialiseerd in het kweken van aardbeien. “Voor ons komen de drukke maanden er nu aan. We hopen dan ook dat heel wat lokale bewoners ons product kopen”, aldus de familie die onder andere via een automaat haar aardbeien aan de man brengt. Naast de familie Demaegdt nemen ook ’t Fruithoeveke, ’t Ganzengoed, ’t Glazen Huis, Bloemen Annick, Boerderij St-Focas, Bart Deleu, Patrick Devolder, Groenten en fruit Lefevere Marleen, Francky Hessel, Hobbycenter Maes, Hoeveslagerij Fenix, Luca, de Meidoornhoeve, Marnick Maertens, Puur van ’t veld en Lochting Boerenhol deel aan de campagne. “Samen willen we de lokale producent nog duidelijker op de kaart zetten.”

Stadenbon te winnen

De boodschap van de campagne is duidelijk: “Koop zoveel mogelijk bij de lokale producent.” In de eerste week van mei krijgt elke inwoner een brochure in de brievenbus. Daarin vinden ze alle geregistreerde lokale aanbieders met een overzicht van hun producten en verkooppunten. Inwoners die een bezoekje brengen aan de producenten uit de brochure maken kans op Stadenbonnen ter waarde van 50 euro. Per producent wordt er één Stadenbon verloot. De deelnemersstroken voor die wedstrijd zijn te vinden in de brochure en kunnen tot 5 september gedeponeerd worden in de wedstrijddoos bij het bijhorende verkooppunt. Op 15 september maakt de gemeente de winnaars bekend via www.staden.be en via de Facebookpagina van de gemeente. De winnaars worden ook persoonlijk op de hoogte gebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier