Heel gezin werkloos door coronamaatregelen

Kurt Kuypers begrijpt niet dat de carwash niet open mag blijven. © CMW
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

De coronacrisis noopt Kurt Kuypers (46) uit Ieper niet alleen tot sluiting van zijn restaurant Au Gourmand, maar ook van zijn carwash Colyny. Daardoor is meteen heel zijn gezin werkloos, want ook zijn vrouw en twee zonen werken mee in de zaken. “Ik begrijp niet dat een carwash niet meer open mag, je hebt er minder contact met klanten dan bij de bakker of de slager.”

Kurt en zijn vrouw Isabelle Deprez (45) namen 6 jaar geleden het restaurant Au Gourmand langs de Rijselseweg in Ieper over. “Het restaurant baat ik samen met mijn vrouw uit. Daarnaast heb ik twee zonen, Ruben (22) en Yoran (21), en voor hen kochten we 2,5 maanden geleden de tunnel- en handcarwash Colyny aan de Rijselsepoort. Momenteel doe ik er de administratie en de boekhouding, maar het is de bedoeling dat binnen een aanzienlijke tijd mijn beide zonen de zaak in handen krijgen.”

“Zover is het echter nog niet, want het ziet er momenteel niet goed uit”, zucht de zaakvoerder. “Begrijp me niet verkeerd, de gezondheid van de mensen gaat voor, geen twijfel mogelijk. Ik ben zelf heel voorzichtig en zou niet willen dat iemand door mijn toedoen besmet raakt. Door de sluiting zien we echter met heel het gezin ons inkomen wegvallen.”

Grote investering

“Na de eerste lockdown kregen we nochtans te horen dat een carwash nooit meer zou dichtgaan. Het is ook niet logisch. Wij hebben veel minder contact met onze klanten dan een bakker of een slager. Bovendien zijn er middelen op de markt om de binnenkant van de wagen volledig te ontsmetten. Alles is heel veilig. Ik denk dat men een tunnelcarwash over dezelfde kam scheert als een handcarwash, maar dat zijn twee verschillende zaken.”

De carwash vergde een enorme investering voor Kurt en zijn familie. “Niet veel mensen weten dat, maar achter een carwash zit een heel systeem. Onder de grond bevindt zich hier 120.000 liter water”, verduidelijkt de zaakvoerder.

Duurzaam

“Je moet weten dat ik om een auto te wassen 300 liter water nodig heb. Daarvan wordt 90 procent na zuivering opnieuw gebruikt. We doen er echt alles aan om ons bedrijf zo duurzaam en milieuvriendelijk te runnen.” Kurt investeerde zopas nog in zonnepanelen en kocht onlangs nog een milieuvriendelijke pomp. “Onze carwash is veel milieuvriendelijker dan zelf thuis je wagen te kuisen.”

Colyny is nu dicht, maar dat betekent niet dat Kurt de installatie volledig kan afsluiten. “Alles moet dagelijks eens draaien, anders komt de boel vast te zitten.” Voor Kurt en zijn gezin mag de toestand niet lang duren. “Ik hoop dat er steunmaatregelen komen, maar momenteel weten we nog van niets. Ondertussen moeten we wel onze twee zaken afbetalen.” (CMW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier