Havens van Zeebrugge en Antwerpen gaan nauwer samenwerken

De haven van Zeebrugge kon mooie cijfers voorleggen. © BELGA
Stefan Vankerkhoven

Een studie voor meer en betere samenwerking tussen de havens van Zeebrugge en Antwerpen is nagenoeg af. Het is nu aan de nieuwe havenbesturen om te beslissen hoe ver die samenwerking gaat: een consortium of een echte fusie. Tijdens

Dat verklaarde de Brugse burgemeester en Zeebrugse havenvoorzitter Dirk De fauw (CD&V) tijdens de jaarlijkse receptie van de havengemeenschap in het Concertgebouw.

Joachim Coens (CD&V), ceo van de haven, had goed nieuws. Zeebrugge kende in 2018 een recordjaar met de verhandeling van meer dan 40 miljoen ton goederen: een stijging met 8 procent. Zelfs de Ro/Ro op Engeland deed het in afwachting van de Brexit zeer goed. Er meerden 142 cruiseschepen met 400.000 toeristen aan in Zeebrugge. Een peulschil in verhouding tot de 6 miljoen toeristen die Brugge jaarlijks aandoen, zei voormalig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A) met een kwinkslag in zijn laatste publieke optreden als politicus in Brugge.

Enkele Zeebruggenaren betoogden voor aanvang van de receptie tegen de nieuwe zeesluis.
Enkele Zeebruggenaren betoogden voor aanvang van de receptie tegen de nieuwe zeesluis.© SVK

Op ‘t Zand betoogden een twintigtal Zeebruggenaren tegen de geplande bouw van een nieuwe zeesluis ter hoogte van de huidige Visartsluis (zie video hieronder). Hun huizen zullen onteigend worden. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) beloofde begeleidende maatregelen en een correcte schadevergoeding. Hij hoopt de eerste spadesteek te kunnen geven in 2022. De bouw van de nieuwe sluis zal zes jaar duren.

https://www.youtube.com/watch?v=4wi3z1WjUFA

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier