Havendag 2017 : Stad Brugge, VDAB, haven en Marine slaan de handen in elkaar

Vertegenwoordigers van de Marine, VDAB en stad Brugge
Redactie KW

Er staan op dit moment 1.048 vacatures open in de haven van Zeebrugge. Brugge, de VDAB, het havenbestuur en de marine gaan samenwerken om geschikte kandidaten aan te trekken. Dat gebeurt met een pop-upwerkwinkel en met een gerichte actie tijdens de Havendag 2017 op 17 september.

In 2016 steeg voor het eerst in vijf jaar de werkgelegenheidsgraad in België, en dook de werkloosheidsgraad onder de 8 %. Ook in Brugge blijft de werkloosheid laag, gemiddeld 5,5%. Het aantal niet-werkende werkzoekenden lag al laag en blijft nog verder dalen. Daarnaast zien we een spectaculaire stijging van het aantal vacatures in Brugge en in zijn haven.

Werkzoekenden en vacatures matchen

Dit is enerzijds goed nieuws, maar stelt groeiende bedrijven ook wel voor moeilijkheden. Om aan deze krapte op de arbeidsmarkt tegemoet te komen, heeft de dienst Tewerkstelling van de stad Brugge besloten om op de Vlaamse Havendag van 17 september 2017 in Zeebrugge volop in te zetten op het doelgericht matchen van werkzoekenden en vacatures. Daarom richt de stad, in aanloop naar de Havendag, samen met VDAB, MBZ en de Marine in ‘Mijn Brugge’ een Pop-up werkwinkel in, specifiek over tewerkstelling in de haven van Zeebrugge. Van 30 augustus tot 15 september zal daar gefocust worden op de 1048 vacatures in en om de haven, die men door dit initiatief zo veel mogelijk ingevuld wil krijgen.

17 september open-deurdag

1500 werkzoekenden uit de ruime regio rond Brugge en Zeebrugge werden gericht uitgenodigd naar deze pop-up werkwinkel, om te tonen welke jobs de haven biedt. Concreet ontwikkelde Stad Brugge infographics over 6 veel voorkomende beroepen in de haven waarop weergegeven wordt wat de job inhoudt, wat de startwedde is. Deze info krijgt de werkzoekende ook als folder mee. Tijdens deze periode zullen consultants van VDAB aanwezig zijn in ‘Mijn Brugge’ om met de werkzoekende te bekijken welke job voor hen het geschiktst is. Dit kan zowel tijdens groepssessies als in individuele gesprekken. Als er een match gevonden wordt, wordt de werkzoekende verder geholpen door de diensten van de VDAB tijdens het sollicitatieproces.

Havendag 2017 : Stad Brugge, VDAB, haven en Marine slaan de handen in elkaar

Op de Havendag zelf dan, 17 september 2017, stellen meerdere bedrijven hun deuren open en laten zo door middel van workshops, rondleidingen en demonstraties zien wat werken bij hen inhoudt. Dat gaat onder meer over APM Terminals, Depre Storage & Handling NV, Fluxys LNG Terminal, FOD Defensie, ICO, LINEAS, P&O North Sea Ferries, MBZ, PSA en de Vlaamse Visveiling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier