Zeebrugge ontvangt eerste cruiseschip sinds maart 2020

De MS Artania is het eerste cruiseschip in Zeebrugge sinds anderhalf jaar geleden de coronacrisis uitbrak. © (Foto MBZ)
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Maandagmorgen verwelkomde Zeebrugge het eerste cruiseschip sinds het uitbreken van de coronacrisis. De MS Artania is het eerste schip dat aanmeert sinds op de Aidamar 11 maart 2020, waarna ons land in lockdown ging. Dankzij zeer strikte gezondheidsmaatregelen komt het cruisetoerisme vanaf nu weer op gang.

De wereldwijde cruisesector werd door de Covid-19 pandemie bijzonder hard getroffen. Het voorbije anderhalf jaar werden geschikte maatregelen ontwikkeld, met erg strenge gezondheidsprotocollen aan boord, in de terminals en tijdens excursies aan wal. “Naast de evidente coronamaatregelen (social distancing, mondmaskers en handhygiëne) gaat het om de vroege invoering van gezondheidscertificaten, een beperking van het aantal cruisegasten, aangepaste ventilatiesystemen, regelmatige temperatuurcontroles en desinfectie, éénrichtingsverkeer aan boord, invoering van het bubbelprincipe, medische staf met testmogelijkheden en voorzieningen voor isolatie en quarantaine aan boord”, meldt het havenbestuur MBZ.

Strikte voorwaarden

Momenteel vereisen de meeste cruiserederijen dat alle passagiers en bemanningsleden gevaccineerd zijn en/of over een Covidpaspoort beschikken. In o.a. de Middellandse Zee wordt al sinds vorige zomer opnieuw gecruised. “De cijfers bewijzen dat de strikte aanpak werkt. Inmiddels is 48% van de cruisevloot opnieuw in de vaart en hebben 1,8 miljoen toeristen opnieuw een cruisereis gemaakt, met in totaal 46 vastgestelde Covid-besmettingen (0,003%). Een veiliger manier om te reizen is dus moeilijk te vinden”, zegt het havenbestuur.

Alle 876 Duitse passagiers en de bemanning zijn volledig gevaccineerd

Onder impuls van FOD Mobiliteit en de Beleidscel Noordzee creëerden de Belgische overheidsinstanties met de invoering van een ‘cruisenota’ eind juli 2021 een kader waarmee onze havens opnieuw, onder strikte voorwaarden, cruisepassagiers konden verwelkomen. In augustus liepen inmiddels de cruiseschepen MS Europa (Antwerpen) en MS Hanseatic Inspiration (Gent) al Belgische havens aan.

Daguitstap vanuit Zeebrugge

De 230m lange MS Artania kan in principe 1.260 passagiers accommoderen maar heeft voor deze reis 876 Duitse passagiers aan boord, die allen net als de volledige bemanning gevaccineerd zijn.

Het schip wordt door de Duitse touroperator Phoenix Reisen gechartered bij Artania Shipping. Het begon de reis in Bremerhaven en loopt ook Le Havre en Rotterdam aan. In Zeebrugge ligt het schip vandaag maandag van 11 uur tot 23 uur aan de Zweedse kaai, zodat de passagiers ruim tijd hebben voor een daguitstap.

De ABC cruiseterminal en het schip zijn enkel toegankelijk voor passagiers, bemanningsleden en terminalpersoneel met een Covidcertificaat. De scheepvaartpolitie staat in voor gerichte grenscontroles en voor de volledige controle van het Covidcertificaat en het Passenger Location Form.

Terug naar normaal

“In Zeebrugge mogen dit jaar in principe nog 26 cruiseaanlopen verwacht worden. Maar of het zo’n vaart zal lopen, hangt af van verdere versoepeling van de voorwaarden van de overheidsinstanties. In elk geval kondigt het seizoen 2022 zich met 148 kaaiaanvragen hoopvol aan terwijl de teller voor 2023 ook al op 106 staat”, besluit het havenbestuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier