Zeebrugge doopt vier groenste sleepboten ter wereld

CEO Geert Vandecappelle van Boluda Towage Europe tussen de meters van de nieuwe sleepboten Chantal Orlans, Ann Staelens en Veronique van de Reijt. © (Foto RJ)
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

In de haven van Zeebrugge werden in één ceremonie vier nieuwe sleepboten gedoopt. Een bijzondere voorwaarde was dat het om de meest milieuvriendelijke schepen ter wereld moest gaan. De Spaanse sleepvaartgroep Boluda, aan wie begin dit jaar de concessie voor sleepdiensten werd toegewezen, had in Zeebrugge al een viertal schepen met een sterk gereduceerde uitstoot. Dankzij de nieuwe VB Rumba, VB Bolero, VB Samba en VB Flandes beantwoordt nu de hele sleepvloot aan de hoogste milieunorm Tier III.

“Ons streven naar duurzaamheid en zorg voor het klimaat wordt bevestigd door wat zich deze zomer afspeelde: de helft van de wereld stond in brand en de andere helft onder water. We moeten beseffen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen tot het tegengaan van de klimaatverandering”, zegt CEO Geert Vandecappelle van Boluda Towage Europe.

Voorzitter Real Madrid met privéjet

Alle vier de schepen werden geleverd door de Nederlandse constructeur Damen. De gloednieuwe VB Samba en VB Flandes komen recht van de scheepswerf Albwardy Sharjah in de Emiraten. De VB Bolero en VB Rumba arriveerden al in december in Zeebrugge vanop de scheepswerf Song Cam in Viëtnam, maar konden toen in volle coronapandemie niet ceremonieel gedoopt worden.

Hiervoor verzamelde donderdag de Belgische maritieme en politieke fine fleur. Vier schepen tegelijk doop je niet elke dag. Daarom was uitzonderlijk internationaal zakenman Vicente Boluda – ooit voorzitter van Real Madrid – met een privéjet in Oostende geland. Burgemeester en havenvoorzitter Dirk De fauw (CD&V) en minister van Noordzee Vincent Vanquickenborne (Open-Vld) dankten de familie Boluda werd voor haar investeringen in duurzaamheid en innovatie.

Derde poging raak

Voor het traditionele meterschap van de nieuwe schepen werden uitgekeken naar dames met een speciale band met de haven. Anne Staelens, echtgenote van Dirk De fauw, werd meter van de ‘VB Bolero’. Annemie Malfait, echtgenote van CEO Tom Hautekiet, werd meter van de ‘VB Rumba’. Chantal Orlans, director corporate affairs van het havenbestuur, werd meter van de ‘VB Samba’. Voor het vierde schip ‘VB Flandes’ toonde Boluda zijn erkentelijkheid aan het havenbestuur van Antwerpen: de meter werd Veronique van de Reijt, echtgenote van Rob Smeets, COO van Port of Antwerp.

Bij de doopceremonie moesten de bemanningsleden een handje toesteken want de flessen van Ann Staelens en Annemie Malfait wilden niet meteen breken. Bij de respectievelijk derde en tweede poging lukte het wel. Met steun van de bemanning wisten Veronique van de Reijt en Chantal Orlans wel meteen de fles te breken: symbool voor geluk en een goede vaart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier