Toekomstige dronefabriek in Oostende genomineerd als buitenlandse investering van het jaar

Steven Luys, ceo van de Belgische divisie van ECA Group, op de plaats in de Oostendse haven waar de dronefabriek komt.© GF/ID/ Lieven Van Assche
Steven Luys, ceo van de Belgische divisie van ECA Group, op de plaats in de Oostendse haven waar de dronefabriek komt.© GF/ID/ Lieven Van Assche
Hannes Hosten

De geplande dronefabriek van ECA Group in de haven van Oostende is genomineerd voor de ‘Foreign Investment of the Year Trophy van Flanders Investment & Trade (FIT), het Vlaamse agentschap voor internationaal ondernemen.

Met de trofee, die al voor de negende keer wordt uitgereikt, zet Flanders Investment & Trade buitenlandse investeerders in de schijnwerpers. Er zijn drie nominaties: de Zwitserse logistieke dienstverlener Kuehne+Nagel, het Britse fitnesskledij- en accessoiresmerk Gymshark in samenwerking met de Belgisch-Nederlandse logistieke dienstverlener Bleckmann en tenslotte het Franse ingenieursbedrijf ECa Group, dat de dronefabriek bouwt in Oostende.

ECA Group pompt 10 miljoen euro in de bouw van een gloednieuwe, 5.000 m² grote dronefabriek in de haven van Oostende. Van daaruit zal het Franse ingenieursbedrijf maritieme ontmijningsdrones ontwikkelen en produceren voor de Belgische en Nederlandse marine. Bedoeling is om deze drones in te zetten, mijnen te verwijderen en van de zee een veiligere omgeving te maken.

70 werknemers

De nieuwe site zal in 2022 operationeel zijn. Met de haven van Oostende werd een concessieovereenkomst gesloten voor 30 jaar. Over twee tot drie jaar verwacht ECA Group ruim 70 mensen aan te werven voor de nieuwe fabriek. Het bedrijf zal bovendien deel uitmaken van de Blauwe Cluster, de Vlaamse speerpuntcluster voor maritieme innovatie.

Het Belgisch-Nederlandse Bleckmann en het Britse Gymshark bouwen samen een e-fulfilmentcentrum op in Rieme, een distributie- en expertisecentrum voor fitnesskledij en accessoires. Het Zwitserse Kuehne+Nagel opent een nieuw logistiek centrum voor farmaceutische en medische producten in Machelen en Tesenderlo.

Publiek kan stemmen

De winnaar wordt verkozen tijdens de plechtige Foreign Investment Trophy-ceremonie, die dit jaar in beperkte kring plaatsvindt op donderdag 22 april in Lier. Het genomineerde bedrijf met de meeste stemmen na twee stemrondes – door het grote publiek online en een professionele jury – wint de trofee.Stemmen kan vanaf 23 maart via www.foreigninvestmenttrophy.be .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.