Socialistische vakbondsdiensten slopen kantoor voor nieuwbouw: “Ons oud gebouw is rats versleten”

Er komt een nieuwbouw voor de socialistische vakbondsdiensten in Zeebrugge. Van links naar rechts zien we Denis Paelinck, Gert-Jan Vanneste, Caroline Claerbout, Agatha Osicka, Kurt Beenens en Marc Cattoor. (foto RJ)
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

De socialistische havenvakbond BTB-ABVV gaat zijn verouderde kantoorgebouw in de Heiststraat 3 slopen. “Na meer dan een halve eeuw is deze voormalige verfwinkel, waar we in 1999 onze intrek namen, tot op de draad versleten”, zegt verantwoordelijke Kusthavens Marc Cattoor. Er komt een moderne nieuwbouw die helemaal beantwoordt aan de hedendaagse normen, gericht op dienstverlening aan de talrijke leden.

“Pas op dat je het elektrisch vuurtje niet omstoot. Ons gebouw is zodanig versleten dat zelfs onze centrale verwarming het begaf”, toont Marc Cattoor, verantwoordelijke Kusthavens. Het pand in de Heiststraat 3 werd in 1970 gebouwd en was oorspronkelijk een verfwinkel. “Vanaf 1999 hebben we dit gehuurd en in 2008 aangekocht. Gaandeweg deden we verbeterings- en veranderingswerken. Onder meer de studentenkamers op de bovenverdieping werden omgebouwd naar kantoren en vergaderruimte. Maar nu is het rats versleten, het is helemaal op.”

De architect stelde vast dat de technische en bouwkundige infrastructuur onvoldoende aanpasbaar is voor hedendaagse kantoren en dienstverlening. Onder meer het voldoen aan de huidige isolatienormen is een probleem. Daarom werd beslist om het pand te slopen en te vervangen door een functionele nieuwbouw.

Halve lagen

Er is een vergunning aangevraagd voor twee bovengrondse bouwlagen en een half ondergrondse laag met onder meer een open parking. Er wordt gewerkt met halve bouwlagen links en rechts van een centrale open traphal. Als je voor het gebouw staat, dan komen rechts boven de parking de kantoren van de werkloosheidsdienst en de collega’s van de afdeling Wegvervoer. Daarboven komen de kantoren van de afdeling voor havenarbeiders BTB-ABVV. Links komt halverwege een verdieping met een grote vergaderzaal. De ingang blijft op de gelijkvloerse verdieping. De gevels worden een moderne combinatie van baksteen en grote glaspartijen, die veel licht doorheen het gebouw laten.

We zijn de grootste vakbond met meer dan de helft van de havenarbeiders

“We verwachten binnenkort de toekenning van de definitieve vergunning. We moesten de oorspronkelijke aanvraag aanvullen met enkele extra parkeerplaatsen en meer fietsenstalling in de tuin. Half oktober verlaten we gebouw en huren we kantoren bij Randstad in de Kustlaan 238. De nieuwbouw verwachten we in gebruik te nemen eind 2022, begin 2023”, zegt Marc Cattoor.

Dienstverlening

In het gebouw van de socialistische diensten in Zeebrugge vormt havenvakbond BTB-ABVV de grootste groep met vier mensen: verantwoordelijke Kusthavens Marc Cattoor, afgevaardigden Denis Paelinck en Kurt Beenens en administratief medewerker Gert-Jan Vanneste.

Onder hetzelfde dak vertoeven Agatha Osicka, afgevaardigde voor het wegvervoer en visserij, en Caroline Claerbout, verantwoordelijke voor de werkloosheidsdienst. De kustwerking wordt vervolledigd door gewestelijk secretaris Birger Victor en dossierbeheerder Besjana Daci, die vanuit het kantoor in Oostende werken.

Werkomstandigheden

“In de haven zijn wij de grootste vakbond: van de meer dan 2.300 erkende havenarbeiders is iets meer dan de helft – ongeveer 1.300 mensen – bij ons aangesloten. Ook bij de logistieke medewerkers in het havengebied zijn we sterk vertegenwoordigd. Voor hun belangen komen wij op in het sociaal overleg met de Centrale van Werkgevers Zeebrugge en in organisaties zoals Opleidingscentrum Zeebrugge (OCZ). Wij engageren ons voor het verbeteren van de werkomstandigheden, maar ook voor het helpen aantrekken en opleiden van voldoende havenarbeiders.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier