Oostends Montgomerydok krijgt smallere toegang

De Royal North Sea Yacht Club heeft zijn stek in het Montgomerydok. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
De Royal North Sea Yacht Club heeft zijn stek in het Montgomerydok. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Vlaanderen trekt dit jaar 600.000 euro uit voor de vernauwing van Montgomerydok in om overstromingen tegen te gaan. De Royal North Sea Yacht Club is alvast blij met de investering omdat daardoor ook de deining in het dok zal verminderen en ook de schade aan de pontons.

De toegang tot het Montgomerydok vanuit de havengeul wordt vernauwd tot 22 m. Hierdoor wordt de golfindringing beperkt en het overstromingsrisico gereduceerd. Dat antwoordde minister Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V). “Het beschermen van Oostende en omstreken tegen stormvloeden is een prioriteit. Het is vandaag één van de belangrijkste natuurlijke bedreigingen aan onze Noordzee”, zegt Warnez.

De zone rond het Montgomerydok is voor Vlaanderen dit jaar een prioriteit. “De laaggelegen kaaien rondom het Montgomerydok vormen een zwakke schakel in de overstromingsbescherming van het laaggelegen stadscentrum tegen stormvloeden uit zee”, legt Brecht Warnez uit.

Wel eens spannend

De vernauwing van de huidige 45 m naar 22 m door middel van een combiwand, heeft tot doel de golfindringing vanuit de havengeul te dempen en hierdoor het overstromingsrisico tijdens stormvloeden te reduceren. Tegelijkertijd verbetert dit het dagelijks comfort in het dok, wat momenteel problematisch kan zijn bij hevige golfslag in de havengeul. Het reduceert ook de aanslibbing in het dok. De werken worden uitgevoerd door het agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse overheid. Het agentschap zal pas later communiceren over de exacte timing van de werken.

“Afwachten wat gevolgen zullen zijn voor de schepen”

Simon Munters

Havenmeester

Voor de Royal North Sea Yacht Club, dat gevestigd is aan het Montgomerydok, zijn de werken goed nieuws. “Voor ons zal het veel beter zijn omdat er momenteel veel tijding binnenkomt. Dat is slecht voor de pontons. Bij een storm is er vaak schade aan de steigers. Voor de scheepvaart is het afwachten wat de gevolgen zullen zijn. Er moeten hier immers heel wat boten passeren, denk maar aan de scheepvaartpolitie. Maar wij hebben op een seizoen ook 2.500 bezoekers. Het zou dus wel eens spannend kunnen worden”, zegt havenmeester van de jachtclub Simon Munters.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier