Haven Zeebrugge verwacht negatief effect van Britse chauffeurstekort en congestieproblemen

De haven van Zeebrugge. © BENNY PROOT

De haven van Zeebrugge verwacht dat de problemen rond het Britse chauffeurstekort en congestieproblemen een negatief effect zullen veroorzaken in de haven. Dat zegt ceo van de haven Tom Hautekiet maandag. Wel noteert de haven voor de periode van januari tot september 2021 nog een groei van 3,6 procent in de totale tonnage.

CEO Hautekiet is tevreden met de groeicijfers, maar verwacht in de toekomst wel negatieve effecten. “Als we de cijfers maand per maand bekijken, merken we een kleine vertraging op. De huidige uitdagingen in de logistieke keten in Europa, zoals het Britse chauffeurstekort en de congestieproblemen, zullen op korte termijn niet van de baan zijn en zullen naar verwachting ook in onze haven een negatief effect veroorzaken.”

3,6 % meer dan in zelfde periode in 2020

In de eerste negen maanden van dit jaar verwerkte de haven van Zeebrugge 36,4 miljoen ton goederen, 3,6 procent meer dan in dezelfde periode in 2020. De containertrafiek steeg met bijna een vijfde tot 15,6 miljoen ton.

De roll-on/roll-offtrafieken stegen met 10,6 procent. In de behandeling van nieuwe wagens is een stijging te zien van 11,3 procent in vergelijking met vorig jaar, maar wel een daling in vergelijking met dezelfde periode in 2019. “De autosector staat sinds de pandemie onder druk. Momenteel is er een wereldwijd tekort aan microchips, die de productie van nieuwe wagens parten speelt”, klinkt het bij de haven.

Heropstart cruisesector

Wel daalde het volume vloeibare bulk met 23,2 procent. De daling is te wijten aan de uitzonderlijk hoge lng-volumes in 2020 die intussen weer genormaliseerd zijn. Verder stegen wel het stukgoed en ook de vaste bulk met respectievelijk 6,3 en 3,8 procent.

In de maand september kende ook de cruisesector een heropstart na de coronacrisis. Dit najaar staan er nog dertig cruises op de planning.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.