Europees verbod op pulsvisserij blijft gehandhaafd: “Overwinning voor Vlaamse vissers”

© Peter MAENHOUDT
© Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

Het verbod op elektrische pulsvisserij blijft gehandhaafd, ook na een arrest van het Europees Hof van Justitie. De Nederlanders waren naar dat Hof gestapt omdat ze het niet eens waren met het verbod, maar krijgen nu ongelijk. “Een overwinning voor onze Vlaamse vissers”, zeggen N-VA’ers Sander Loones en Cathy Coudyser.

In 2019 werden nieuwe Europese regels vastgelegd om visbestanden en het mariene ecosysteem te beschermen. Daarbij werd ook een verbod ingevoerd om te vissen met elektrische pulskorren. Nederland was het niet eens met dit verbod en stapte naar het Europese Hof van Justitie, maar ze krijgen nu ongelijk van het Hof. Het verbod blijft gelden.

Pulskorvisserij is een innovatieve manier van vissen, waarbij gebruik wordt gemaakt van kleine, elektrische stroomstoten onder water om platvis (voornamelijk tong en schol) op te schrikken en vervolgens in een sleepnet te vangen. Nederlandse vissers maken vaak gebruik van die intensieve vistechniek, ook als zij vissen in onze wateren. In totaal hebben vandaag 84 schepen onder Nederlandse vlag toestemming om te mogen vissen met de pulstechniek. Nederland stapte naar het Europees Hof om het verbod op pulskorvisserij aan te vechten. Het Hof sprak zich donderdag uit voor het behoud van het verbod.

“Enorm belangrijk voor onze vissers”

Wij moeten onze Vlaamse vissers sterker beschermen. Zij hebben het recht om eerlijk hun boterham te verdienen, maar worden vandaag het slachtoffer van de oneerlijke concurrentie met Nederlandse vissers. Het Europese arrest is dus enorm belangrijk. Vanaf 1 juli 2021 is de wettelijke overgangsperiode afgelopen en geldt het verbod op pulskorvisserij. Een goede zaak dus voor onze Vlaamse vissers”, zegt Kamerlid Sander Loones.

“Een groot deel van de Nederlandse visserijvloot is uitgerust met die puls-technologie. De Nederlanders gebruikten daartoe een achterpoortje in de Europese wetgeving. Zo slagen ze erin om al enkele jaren onze Vlaamse Noordzee leeg te vissen”, klaagt Vlaams Parlementslid Cathy Coudyser aan. “Onze Vlaamse vissers en reders hebben de voorbije jaren wél bijgedragen aan de verduurzaming en het herstel van de Noordzeebestanden. En met resultaat. Het is goed dat zij nu die extra steun krijgen van het Europese Hof.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.