Corona aan boord houdt schip vast in haven van Zeebrugge

Door corona aan boord ligt roroschip Norsky tot minstens zondag 28 maart vast Zeebrugge.© Roel Jacobus
Door corona aan boord ligt roroschip Norsky tot minstens zondag 28 maart vast Zeebrugge.© Roel Jacobus
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

In de haven van Zeebrugge ligt roroschip Norsky tot minstens zondag vast nadat een van de 18 bemanningsleden een positieve coronatest aflegde. Dit is een flinke streep door de rekening van P&O Ferries want de Norsky vaart permanent heen en weer naar de haven Tilbury met goederen voor de regio Londen.

Na een positieve test van een bemanningslid, bleef de Norsky sinds vrijdagmorgen 19 maart vast in Zeebrugge. Het roro-goederenschip ligt geïsoleerd aan Kaai 106 langs de Leopold II-dam in de voorhaven. Daar moet het tot minstens zondag 28 maart blijven.

“Van de 18 bemanningsleden testte één persoon positief testte op corona”, zegt woordvoerder Wendy Lee van Saniport, de federale gezondheidsautoriteit voor de havens. “Deze persoon is van boord gehaald en zit in isolatie op hotel. De 17 andere bemanningsleden worden als hoogrisicocontacten beschouwd en zijn allen in quarantaine. Zeven mensen brengen die periode door aan wal en tien mensen zijn op het schip gebleven.”

Bevoorrading Londen

Een besmettelijke ziekte aan boord is de nachtmerrie van elke zeevarende. Maar ook de transportplanners krabben zich deze week in het haar. De Norsky vaart permanent heen en weer tussen Zeebrugge en Tilbury. Deze haven langs de monding van de Thames is een belangrijk bevoorradingspunt voor de regio Londen. En omgekeerd komen veel Britse producten langs deze weg naar Europa.

Eén bemanningslid is in isolatie, 17 anderen in quarantaine

Om deze cruciale transportroute met een van de grootste steden van Europa te garanderen, haalde P&O Ferries een roroschip weg bij een andere lijn. Het gaat om de Estraden, die normaal instaat voor de driehoekverbinding tussen Zeebrugge, Rotterdam en Teesport (nabij Middlesbrough in Noord-Engeland). De Estraden is met 162 meter lengte iets kleiner dan de Norsky van 180 meter lang. Beide schepen worden door P&O Ferries gehuurd van de Finse rederij Bore.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.